Trećeptuženi za Srebrenicu negira učešće u zločinu Tanjug

Objavljeno: 07.02.2017. 12:12 Izmenjeno: 07.02.2017. 12:12

U nastavku suđenja za zločine nad civilima u Srebrenici, danas je trećeoptuženi Milivoje Batinica negirao svoje učešće u zločinu, tvrdeći da nikada nije bio ni u blizini hangara u selu Kravice gde ubijeno 1.313 muslimanskih civila 14. jula 1995. godine.

 

„Ne priznajem izvršenje krivčnog dela koji mi se stavlja na teret“, rekao je Batinica izlažući svoju odbranu pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Na jučerašnjem suđenju prvooptuženi Nedeljko Milidragović je odbio da iznese odbranu, dok je drugooptuženi Aleksa Golijanin rekao da ne želi da se izjašnjava dok ne vidi koji ga dokazi terete.

Pored njih, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su i Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Izlažući svoju odbranu, Batinica je tvrdio da je 1992. godine napustio Sarajevo i izbegao u Zrenjanin, gde je uhapšen i odveden prvo u Sremsku Mitrovicu a potom na Jahorinu.

Odatle je, kako tvrdi, bio raspoređen u 3. vod čiji komandir je bio Tomislav Krstović.

Batinica je naveo da je na dan zločina sa tim vodom bio raspoređen na drugom mestu, a da je za „incident u hangaru u Kravicama čuo kasnije kada se vratio u kasarnu“.

Prema optužnici, osmorica okrivljenih na čelu sa prvooptuženim Nedeljkom Milidragovićem terete se za ubistvo 1.313 ljudi 14. jula 1995. godine u selu Kravice.

U optužnici se navodi da su Milidragović kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, kao i ostali optuženi pripadnici tog voda, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, u opštini Bratunac, izvršili masovne likvidacije više stotina civila – muškaraca, bosanskih muslimana.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku suđenja imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Svi optuženi se brane sa slobode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana