Trebaće nam 390 miliona evra za rezerve gasa za zimu tanjug

Objavljeno: 26.05.2022. 12:50 Izmenjeno: 26.05.2022. 12:50

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

Srbiji treba 380 do 390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda.

„Leto je, pa je niža cena gasa – 900 dolara, a zimi će da dođe do bog zna – 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Izračunajte puta 15 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ko će to da plati?“, zapitao se zabrinuto Vučić.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas za Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

„Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dovru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba“, ocenio je predsednik Srbije.

„Ako računate da stavimo 300 miliona kubnih metara, sa trasportom i sa skladištenjem to je 380-390 miliona evra samo za gas. A da ne pričamo o nafti i svemu drugom“, naveo je Vučić.

Naglasio je da se troškovi mere milijardama evra, kojih nema na tržištu kapitala.

„Odlična Litvanija je išla na 2,3 odsto, Rumunija na 5,3 procenta, govorim o kratkoročnim obveznicama. Dugoročne su išle na kamatnu stopu 6,2, ali moramo da se snađemo i da se obezbedimo za zimu“, rekao je predsednik Srbbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana