Treba nam bolji sistem vrednovanja za nacionalna priznanja Tanjug

Objavljeno: 15.01.2018. 18:12 Izmenjeno: 15.01.2018. 18:12

Pokušaćemo da napravimo bolji sistem vrednovanja i da konkretizujemo okolnosti u vezi s dodelom nacionalnih priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi, složili su se učesnici na današnjem skupu u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

 

Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka pokrenulo je ciklus razgovora o budućnosti priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, tokom kojih će biti izložena dosadašnja praksa Ministarstva i drugih aktera u kulturi, kao i iskustva u regionu i svetu, a u cilju postizanja optimalnog rešenja.

Ivana Dedić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije nagovestila je da će taj proces trajati nekoliko meseci, a Vladimir Nedeljković pomenuo da u regionu sličnu praksu ima samo Crna Gora, gde vlada raspisuje konkurs i odlučuje o priznanjima.

„Imamo sličnu situaciju u Rusiji, gde postoji uredba koja dozvoljava i mladim umetnicima da dobiju nacionalno priznanje, a ne samo penzionerima“ kazao je Nedeljković i dodao da je reč o nacionalnom priznanju, a ne penziji, kako to, primetio je, mediji kod nas vole da zovu taj institut o posebnom nagrađivanju.

Za konkurse se založio i Mileta Prodanović, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu.

Jer, kako kaže, nacionalna priznanja za sport se dodeljuju bez ikakve pauze, a to što javnost u Srbiji smatra da su umetnici i stručnjaci u kulturi „gotovani“ pokazuje samo percepciju kulture velikog broja ljudi u našoj zemlji.

„Zalažem se da jedan od kriterijuma za dobijanje nacionalnog priznanja za stvaraoce u vizuelnim umetnostima bude retrospektiva u nekom od nacionalno važnih muzeja“, predložio je Prodanović.

Vojislav Brajović smatra da takva priznanje treba „očistiti“ od bilo kog ideološkog okvira, te vrednovati samo doprinos kulturi.

„U bivšoj Jugoslaviji država je bila predstavljana i umetnošću i kulturom. Polovinom prošlog veka nismo imali podršku ni zapada ni istoka, pa smo zemlju u civilizacijskom smislu uzdigli kulturom i umetnošću“, podsetio je Brajović, te primetio da je bilo umetnika koji nisu dobili nikakve vredne nagrade za svoje stvaralaštvo, ali su dobili nacionalno priznanje.

„To je jedna vrsta ordena. Morali smo da damo ljudima papir na kojem piše šta su dobili od države. Moramo utvrditi kako je prekinuta dodela nacionalnih priznanja u kulturi“, kazao je Brajović.

Inače, priznanja umetnicima, odnosno stručnjacima u kulturi za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, prvi put su dodeljena pre pet godina.

Tadašnji ministar kulture Vojislav Brajović krajem oktobra 2007. pozvao je sva zainteresovana umetnička i kulturna udruženja i ustanove da predlože umetnike za dodelu tog priznanja.

Stiglo je oko 900 predloga.

Devetočlana komisija je izabrala 265 imena. Iz ministarstva im je rečeno da novca ima samo za toliko ljudi, ali je konačni spisak, koji je objavljen u „Službenom glasniku“, proširen za dva imena, a predsednik komisije Mihajlo Pantić podneo je zbog toga neopozivu ostavku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana