Tramp u Avganistanu, talibani žele primirje Tanjug

29. 11. 2019. 10:05:52

Dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp došao u iznenadnu posetu američkim vojnicima u Avganistanu i poručio da veruje da će talibani pristati na primirje, oni odgovaraju da su spremni za obnavljanje mirovnih pregovora sa SAD.

Tanjug (AP Photo/Alex Brandon)

Tramp je posetio Avganistan prvi put od stupanja na dužnost, a nedelju dana nakon što je razmena zarobljenika između Vašingtona i Kabula povećala nade u oživljavanje mirovnih pregovora za okončanje 18-godišnjeg rata.

Tramp je rekao po dolasku u Avganistan da talibani žele dogovor.

„Talibani žele sporazum. Prvo nisu želeli primirje, a sada verujem da ga hoće, i to će se verovatno dogoditi“, rekao je Tramp.

Lideri talibana rekli su za Rojters da imaju sastanke sa visokim američkim zvaničnicima u Dohi od vikenda, dodavši da bi uskoro mogli da nastave formalne mirovne razgovore.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid kaže da su „spremni da restartuju razgovore“ koje je Tramp otkazao u septembru pošto su talibani preuzeli odgovornost za napad u Kabulu, kada je ubijeno 12 ljudi, uključujući jednog američkog vojnika.

„Naš stav je još uvek isti. Ako počnu mirovni pregovori, biće nastavljeni na onom mestu gde su zaustavljeni“, rekao je Mudžahid.

On je rekao da se nada da će Trampova poseta Avganistanu pokazati da je ozbiljan da u želji da obnovi razgovore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 3°C

Sumaglica

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 3°C
Min: -3°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana