Tramp smenio Tilersona, Pompeo novi državni sekretar Tanjug

Objavljeno: 13.03.2018. 15:14 Izmenjeno: 14.03.2018. 10:09

Američki predsednik Donald Tramp smenio je danas američkog državnog sekretara Reksa Tilersona.On je to objavio na Tviteru i dodao da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo.Na mesto direktora CIA dolazi Ðina Haspel, prva žena na toj dužnosti.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Predstavnik Bele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je povodom smene državnog sekretara Reksa Tilersona, da je Tramp želeo da ima novi tim uoči razgovora sa Severnom Korejom i raznih trgovinskih pregovora, preneo je Rojters.

Istovremeno, direktor CIA Majk Pompeo kaže povodom najavljenog imenovanja da je zahvalan predsedniku Trampu na prilici da „služi kao direktror Centralno obaveštajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar“.

„Njegovo (Trampovo) vođstvo je SAD učinilo bezbednom i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom sveta za dalji prosperitet SAD. Rad sa velikim ljudima u CIA, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici sa kojima sam se susreo, bio je jedna od velikih počasti u mom životu“, napisao je Pompeo u saopštenju, prenosi Vašington post.

Ðina Haspel, koja će biti imenovana za novu direktorku CIA i ujedno postati prva žena na tom mestu izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

„Nakon 30 godina rada u CIA, bila mi je čast što sam radila kao zamenik Majka Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsedniku Trampu i njegovim poverenjem u mene da me izabere za novog direktora Centralne obaveštajne agencije“, rekla je Haspel.

Pompeo – ratoboran prema S.Koreji, kritičar Irana…

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo, koga je predsednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Severne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izveštava Trampa o obaveštajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmera ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog meseca u sedištu CIA-e imao s ruskim obaveštajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran „nemilosrdno trka za prevlast u regionu“.

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje „podataka o podacima“ u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Pre nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp: Tilerson će biti mnogo srećniji sada

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas novinarima da je on sam odlučio da smeni državnog sekretara Reks Tilersona.

„Tilerson će biti mnogo srećniji sada“, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući i dodao da je sa Tilersonom dosta razgovarao o tome i da su imali neslaganja u vezi s iranskim sporazumom, prenosi AP.

Istovremeno, Tramp je pohvalio energiju i intelekt novog državnog sekretara Majk Pompea.

Tramp nikada javno nije govorio o razlozima smene Tilersona

Američki predsednik Donald Tramp, koji je i ranije najavljivao smenu Reksa Tilersona, nikada javno nije rekao zbog cega bi se moglo dogoditi da smeni državnog sekretra.

Kako prenosi AP, podsekretar Stejt departmenta za javnu diplomatiju Stiv Goldstajn kaže da je Tilerson imao nameru da ostane na tom poslu, jer je smatrao da je napravio bitan pomak u nacionalnoj bezbednosti.

Dva zvaničnika Bele kuće kazala su da je Tilersonu rečeno još u petak da će biti smenjen, međutim Goldstajn kaže da Tilerson nije razgovarao sa Trampom i da ne zna razlog smene.

Prema Goldastajnu, Tilersonu će nedostajati kolege u Stejt departmentu i minsitri sa kojima je radio.

„Želimo Pompeu sve najbolje“, rekao je Goldstajn.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je danas da je smenio Reksa Tilersona sa mesta državnog sekretara i da je na njegovo mesto postavio direktora CIA Majk Pompea.

Prva žena direktor CIA- vrhunski obaveštajac

Prva žena u istoriji SAD, koja će biti imenovana za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), Ðina Haspel, je profesionalni obaveštajac, koja je nekada bila zadužena za zatvor CIA na Tajlandu poznat po oštrim metodama ispitivanja zatvorenika.

Haspel, koja je u prethodnom periodu obavljala dužnost zamenika direktora CIA, pomagala je u izvršenju naređenja da se unište video snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, a zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi, prenosi AP.

Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke.

Njenu karijeru pohvalili su veterani obaveštajne službe, uključujući bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera koji je nedavno smenjen.

Istovremeno, njeno imenovanje uznemirilo je Američku uniju za građanske slobode i druge borce za ljudska prava koji smatraju da je uznemirujuće to što je Tramp za mesto direktora CIA odabrao nekoga ko je bio uključen u grub ispitni program.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana