Tradicionalno okupljanje Krajišnika na Busijama Studio B

Objavljeno: 13.06.2020. 19:51 Izmenjeno: 13.06.2020. 19:51

Povodom Svetskog dana izbeglica, u organizaciji ”Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji” i Gradske opštine Zemun tradicionalnu manifestaciju ”Busije 2020” pod nazivom ”Krajiške pjesme, igre i običaji” otvorio je predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić simboličkim odkosom trave, uz slogan ”Neka najbolji pobedi”.

Velikom takmičenju u košenju trave iskusnih krajiških kosaca prethodilo je kucanje klepcem u kosu 25 puta, koje je simbolično izveo Željko Bursać u spomen na dve i po decenije od progona srpskog naroda iz Krajine. Kao i svake godine smotru je ulepšala Stoja Delić, jedina dama kosac.

Veliko narodno sabranje bila je prilika da se pomenom u crkvi Svetih Ćirila i Metodija i polaganjem venaca na spomen česmi oda počast stradalim i nestalim Srbima tokom rata u Hrvatskoj. U ime Gradske opštine Zemun vence na spomen položili su predsednik Dejan Matić i zamenik predsednika Damir Kovačević, kao i predstavnici organizacije ”Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji” i porodice poginulih.

”Ovde smo da uoči obeležavanja Svetskog dana izbeglica ne prepustimo zaboravu bogatu kulturnu baštinu koju ste doneli iz zavičaja. Opština Zemun je pored Novog Sada primila najviše izbeglih i raseljenih lica. Od prvog dana se trudimo da budemo dobre komšije, prijatelji, da vam maksimalno pomognemo u svim životnim nedaćama. I pored Busija, tu su Grmovac, Plavi Horizont, Altina, širom naše opštine nikle su nove kuće i razgorela ognjišta. I nadalje ćemo se truditi da ulažemo i stvaramo brže i jače i bolje nego do sada. Kao rezultat svega toga u vašem naselju biće uređene nove ulice i kompletna komunalna infrastruktura. Dali smo maksimalan doprinos da što pre bude sagrađena osnovna škola. Uspeli smo da privedemo kraju sve građevinske radove. Objekat je ozakonjen, a uskoro će biti uvedena voda i struja. Postupak nabavke nameštaja je u toku. Naša deca zaslužuju da imaju velelepnu školu koju će pohađati već naredne školske godine”, rekao je predsednik Matić i podsetio prisutne na veličanstveno obeležavanje 21-godišnjice u Busijama kada je predsednik Vlade Republike Srbije, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio jasno i glasno koliko je državi i njemu lično stalo do stradalničkog naroda.

Zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević je istakao da je razlika između onih koji su proterali 500 hiljada ljudi iz Republike Hrvatske i Republike Srpske Krajine i nas u tome što su oni rušili kuće, crkve, sela, gradove i na tom prostoru pravili njive i livade, a mi od njiva pravimo naselja, poput Busija koje su simbol srpstva, a takvih novonastalih mesta je puno u Srbiji.

Uz kosačku zdravicu, gusle, narodne pesme i bogati program kulturno-umetničkih društava iz Beograda, Kragujevca i sa Banije centralni deo manifestacije bilo je takmičenje u košenju trave, a kosu u ruke je uzeo i starešina hrama Svetog Ćirila i Metodija protojerej-stavrofor Mile Jokić. Titulu najboljeg kosca ove godine poneo je Zoran Rakita.

Manifestaciji su prisustvovali narodni poslanik Duško Tarbuk i mnogobrojni predstavnici republičkih i gradskih institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana