Tradicionalna akcija čišćenja dna Savskog jezera Beoinfo

Objavljeno: 01.10.2020. 13:44 Izmenjeno: 01.10.2020. 13:45

Tradicionalna akcija podvodnog čišćenja Savskog jezera, koju organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine sa Klubom podvodnih aktivnosti „Beograd”, održana je na Adi Ciganliji.

Prema rečima sekretarke za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević, juče je bio prvi dan ove akcije i tom prilikom izvučeno je pet džakova otpada.

– Sekretarijat za zaštitu životne sredine sa Klubom podvodnih aktivnosti „Beograd” u ovoj akciji učestvuje od 2012. godine. Akcija predstavlja otklanjanje posledica nesavesnog ponašanja naših sugrađana prema životnoj sredini. Poslednjih godina svest građana je sve veća. Na početku, kada je sekretarijat počeo da učestvuje u ovoj akciji, ronioci su pronalazili razne vrste otpada, uključujući veš-mašine, kolica za bebe, gume ili tepihe. Sav otpad koji se nalazi u jezeru jeste naš otpad jer smo ga sami stvorili. Svi analizirani uzorci pokazuju kvalitet vode drugog stepena, što pokazuje da je voda vrlo čista – rekla je Vilotijevićeva.

Predsednik Kluba podvodnih aktivnosti „Beograd” Milorad Đukić je istakao da se čišćenje ove godine obavlja nakon završetka sezone, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i JP „Ada Ciganlija”.

– Jezero trenutno nije idealno za ronjenje jer je mutnije zbog kiše, a i trave ima dosta. Iako prilikom čišćenja uglavnom nalazimo ambalažu, važno je istaći da je situacija sve bolja i da je otpada sve manje. Sredina jezera je čista i imamo obilje živog sveta. Današnji zaron će trajati sat vremena i roniće četiri para, odnosno osam ronilaca. Ada je naše more i zato je pazimo i čistimo – kazao je Đukić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana