Tiodorovic:Tek sledi druga faza omikrona, obolevaće stariji Tanjug

Objavljeno: 15.01.2022. 17:38 Izmenjeno: 15.01.2022. 17:43

U drugoj fazi, koja se, kako je Tiodorović rekao za Tanjug TV, može očekivati sledeće nedelje ili nedelju dana kasnije, više će oboljevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je  da će sadašnji talas epidemije korona virusa imati dve faze i da u prvoj, koja je sada u toku, oboljevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi.

Činjenica da se omikron soj virusa širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi može napraviti problem zdravstvenom sistemu, koji je, naveo je Tiodorović, već sada na udaru jer se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto.

„To moze napraviti situaciju da kada nam bude trebalo najviše zdravstvenih radnika budemo u problemu“, rekao je Tiodorović.

Naveo je i da dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast oboljevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci,

kako je rekao, motor širenja gripa.

Tiodorović je ocenio da kovid ambulante sada trpe ogroman pritisak koji se preneo sa trgova i dočeka, i da je sada kasno da se donesu rigoroznije protivepidemijske mere.

Njih je, prema Tiodorovićevoj oceni, trebalo doneti mnogo ranije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana