Tin Ćo novi predsednik Mjanmara

Objavljeno: 15.03.2016. 18:44 Izmenjeno: 15.03.2016. 18:44

Parlament u Mjanmaru izabrao je danas Tin Ćoa (70), dugogodišnjeg saradnika Nobelovke Aung San Su Ći za novog predsednika Mjanmara.

Liderka Nacionalne lige za demokratiju, koja je pobedila na izborima, nije mogla da bude kandidat zato što su joj deca strani državljani.

Prema ustavu Mjanmara ona ne može da bude predsednica jer su joj deca strani državljani. Njena dva sina su britanski državljani kao što je bio i njen pokojni muž.

Tin Ćo osvojio je većinu glasova, za njega je glasalo 360 od 652 poslanika.

Pored Tin Ćoa, kandidati su bili jedan predstavnik partije NLD Henri Van Tio i kandidat vojske Mjint Sve, general u penziji.

Novi predsednik Mjanmara preuzeće dužnost 1. aprila, ali još ima otvorenih pitanja o tome kakva će biti njegova pozicija i moć.

Opozicionarka Su Ći jasno je stavila do znanja da će bilo koji kandidat kome bude poveren predsednički mandat postati njen punomoćnik.

Ogromna pobeda NLD-a odraz je velike javne podrške Su Ći koja se decenijama borila za okončanje diktature u Mjanmaru i koja je neprikosnoveni vodja svoje stranke.

Dobila je Nobelovu nagradu za mir dok je bila u kućnom pritvoru 1991. godine.

Vojna hunta koja je strahovala od njene političke popularnosti držala je u pritvoru više od 15 godina, uglavnom u kućnom pritvoru.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana