Pelemiš: Teška,ali stabilna situacija

Objavljeno: 31.07.2020. 13:04 Izmenjeno: 01.08.2020. 09:09

Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, ocenio infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

Pelemiš i dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od korona virusa tokom vikenda.“Verujem da neće biti razloga da se premeštaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto. Sve bolnice imaju dovoljno mesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima“, rekao je Pelemiš.

On je novinarima, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je broj inficiranih pacijenata u Srbiji na visokom, ali stabilnom nivou i da još nije vreme da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.“Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiramo da se mere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju“, naveo je on.

Podseća da za virus korona nema leka i da je vakcina još uvek u fazi ispitivanja, te da nema mesta za opuštanje i da neko pomisli da je virus pobeđen.“Niko nije pobedio ovaj virus. Možda će ga pobediti vakcina“, naveo je on.

Napominje da je u ovom periodu povećan broj bolesnika starije životne dobi i da se dešava ono na šta su lekari upozoravali.“Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Ovo je posledica druženja i nepoštovanja mera prevencije“, rekao je on.

Navodi da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.“Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru Srbija neće biti u povoljnoj situaciji“, naglasio je Pelemiš.

Upitan kako virus korona ne uništavaju visoke temperature i UV zračenja, on je rekao da je virus potpuno nov, da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.“Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse ili u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u letnjim mesecima tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 13°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana