„Tamarini zakoni“ traže ukidanje imuniteta sudija i tužilaca Tanjug

Objavljeno: 01.03.2018. 17:45 Izmenjeno: 01.03.2018. 17:45

Udruženje građana „Tamarini zakoni“ je, na tribini u Klubu poslanika u Beogradu, kritikovalo rad sudija i tužilaca u brojnim predmetima, tražeći od države da im ukine imunitet, kao i pravo na slobodno sudijsko uverenje prilikom donošenja odluka.

Branko Miladinović, inicijator usvajanja Tamarinog zakona (Izmene i dopune Zakon o zaštiti od požara) čija je kćerka nastradala u požaru u novosadskoj diskoteci Kontrast 2012. godine, rekao je da su sudije i tužioci u Srbiji zaštićeni imunitetom, bez sankcije protiv loših odluka.

„Insitiramo da se sudijama i tužiocima ukine imunitet, da se uvede licenca kao i u svim ostalim profesijama, kao i da se ukine slobodno sudijsko uverenje koje nigde u svetu ne postoji. Slobodnim sudijskim uverenjem sudija prenebregava zakone, ustav kodekse i datu zakletvu. To je opet na štetu građana“, pojasnio je Miladinović stav svog Udruženja.

Na skupu u Klubu poslanika okupili su se roditelji dece stradale u Laundžu i Kontrastu, kao i roditelji iz raznih gradova Srbije, koji smatraju da su oštećeni odlukama pravosuđa.

Prema rečima Miladinovića, pravosuđe, znajući da nema sankcija „čini zulum ovom narodu“.

On je napomenuo da se posle Drugog svetskog rata nijedno udruženje građana nije usudilo da pokrene pitanje odgovornosti sudija i tužilaca, koji, kako on tvrdi, na sve moguće načine izbegavaju odgovornost.

„Šezdeset šest tužilaca u Srbiji upravlja sudbinom osam i po miliona ljudi – pa to nema nigde“, rekao je Miladinović ističući da je upravo iz tog razloga Udruženje rešilo da javnosti predstavi problem i taksativno navede problematične slučajeve i kivične i parnične koji traju i po 20 godina.

„Mi ovo radimo zbog građana i naših potomaka. Pridružili su nam se najveći sindikati, vojni sindikat, samostalni sindikat Srbije, nezavisni sindikat, Pravoslavna crkva – svi pozitivni faktori ovog društva. Pozvali smo i vlast i opoziciju da dođu i da sagledaju problem i da pomognu“, napomenuo je Miladinović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana