Takmičenje za najveću i najlepše dekorisanu bundevu

Objavljeno: 06.11.2016. 14:41 Izmenjeno: 07.11.2016. 15:39

Na Omladinskom trgu u Zemunu održano je takmičenje za najtežu bundevu, najlepše proizvode i umetnička dela od bundeve.

U obe kategorije za prvo mesto takmičilo se više od 20 zakupaca tezgi na Zemunskoj pijaci. Ovo je pored noćnog marketa, karavana zimnice samo još jedna u nizu manifestacija koje organizuju Gradske pijace u želji da Beograđanima ponude najbolje i promovišu pijacu kao nezaobilazno mesto kupovine, susreta i zabave.

Jesenja kraljica trpeze bilo pečena ili kuvana, u čorbi, rižotu, piti ili kolaču uvek očarava finoćom ukusa i bojom. Ovoga puta brojni proizvođači potrudili su se da od bundeve naprave razne specijalitete, ali i dekoraciju za ručavanje, saksije, vaze a kažu moguće je i čorbu jesti iz izdubljene tikve. Ipak najlepše dekoracije nisu imale upotrebnu već umetničku vrednost.

Bundeva tikva ili ludaja sjajan je izvor vitamina, od toga najviše vitamina A, vitamina B komleksa, gvožđa. Interesantno je da u 100 grama bundeve ima samo 26 kalorija.

Takmičenje za najtežu i najlepše dekorisanu bundevu u Beogradu održano je prvi put, a kako kaže direktor Gradskih pijaca Ivan Sočo, srpske bundeve su manje od onih u Austriji i Nemačkoj koje teže i nekoliko stotina kg i dodaje da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna. „Znate da od kada je došao novi menadžment nove manifestacije pravimo, želimo zaista pijace da približimo da vratimo ljudima, da napravimo od pijaca ono što su nekad bile u vreme naših majki i baka, pored noćnih marketa došli smo na ideju da napravimo takmičenje za največu bundevu i najlepše dekorisanu, a obezbedili smo i mali umetnički performans jednog vrsnog umetnika, kaže direktor Gradskih pijaca.

 

Tokom takmičenja na pijaci, violinista Danilo Anđelković izvodio je dela klasične, ali i poznatu filmsku  muziku. Zemunci su uživali a pobednik čija bundeva teži 65,8 kg kaže da je više nego zadovoljan prvim mestom. „Znači, kako da ne znači, proizvodimo dugo godina i imamo dobre bundeve.Pretpostavio sam da će biti najjača“, rekao je Miroslav Panić, pobednik u kategoriji najteža bundeva.

Na Omladinskom trgu tokom vikenda održan je i karavan zimnice na kojem su bili predstavljeni tradicionalni proizvodi aktuelni u zimskim danima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana