Takmičenje u pružanju prve pomoći Studio B, Tanjug

Objavljeno: 17.09.2016. 11:51 Izmenjeno: 19.09.2016. 10:55

Državno takmičenje ekipa prve pomoći Crvenog krsta Srbije počelo je jutros u Beogradu, a najbolja ekipa predstavljaće Srbiju na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći.

 

Tema ovogodišnjeg takmičenja je „Prva pomoć na javnim manifestacijama“, a u prikazivanju zbrinjavanja povreda koje se najčešće dešavaju na sportskim, muzičkim skupovima nadmetaće se 31 ekipa iz 20 organizacija Crvenog krsta iz cele zemlje.

Takmičenje je zvanično otvorio predsednik Crvenog krsta Srbije dr Dragan Radovanović, koji je istakao da ta organizacija godišnje obuči oko 40.000 ljudi prvoj pomoći.

„Najbolji će danas pobediti, a prvak će predstavljati Srbiju na Evropskom takmičenju naredne godine“, rekao je Radovanović i dodao da je odsnovni zadatak prve pomoći spasavanje nečijeg života.

On je dodao da je ove godine na Evropskom prvenstvu prvo mesto osvojila ekipa iz Srbije – prošlogodišnji pobednici predstavnici Crvenog krsta Palilula.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin rekao je takmičarima da je Srbija ponosna na njih, jer oni kada primenjuju ono što znaju i pružaju prvu pomoć ne pitaju povređenog ni za veru, ni za naciju, jel bogat ili siromašan, koju školu ima, odakle je došao.

„Vi vidite ljudsko biće koje je u nevolji i pomognete mu. Takvi bi trebalo i mi stariji da budemo. Kada budemo imali ponovo vašu vrednoću, dobrotu, entuzijazam, ljubav, onda ćemo moći da kažemo da je zemlja u kojoj živimo bolje mesto za život i da zaslužuje da se živi u njoj“, rekao je Vulin.

Na odraslima je, kako kaže, da naprave Srbiju u kojoj vredi provesti život u kojoj će se deca dobro osećati, u kojoj je „svaki novi plač i nova radost i dobra vest za sve“.

„Želim vam da budete ne evropski, već svetski prvaci u pružanju prve pomoći, kao što Srbija treba da bude svetski prvak“, naglasio je ministar.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ukazao je da takmičenje u pružanju prve pomoći ima kontinuitet od 20 godina i da takmičari iz Srbije godinama unazad osvajaju prva mesta u Evropi.

Kako kaže o ugledu volontera Crvenog krsta Srbije najbolje svedoči poziv da obezbeđuju trku Formule u Monaku.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović zahvalio se organizatorima što se takmičenje organizuje u Beogradu i ukazao da je pružanje prve pomoći sveto, jer se spašavaju tuđi životi.

Takmičarski deo odvija se na 15 poligona od Trga Republike do Kalemegdana, a osim takmičarskog dela, studenti madicinskog, Filozofskog, matematičkog fakulteta organizuju edukativne radionice iz svojih oblasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana