Tabaković: Srbija sačuvala ekonomiju i stabilnost tokom korone Tanjug

Objavljeno: 05.11.2020. 16:11 Izmenjeno: 05.11.2020. 16:11

Srbija je sačuvala ekonomiju i stabinost, i među zemljama je koje su dale najveću podršku svojim građanima i privredi tokom korona krize, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u video obraćanju na 44. sastanku Kluba guvernera

Srbija je sačuvala ekonomiju i stabinost, i među zemljama je koje su dale najveću podršku svojim građanima i privredi tokom korona krize, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u video obraćanju na 44. sastanku Kluba guvernera.

Kako je saopšteno iz NBS, na sastanku su pored Tabaković i guvernera centralnih banaka srednje Azije, crnomorskog regiona i Balkana, učestvovali i predstavnici Banke za međunarodna poravnanja, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetskog ekonomskog foruma.

Informišući kolege o merama koje je naša zemlja preduzela za ublažavanje negativnih efekata korona virusa, Tabaković je istakla da je NBS na samom početku krize snizila referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, a u toku 2020. godine za ukupno 100 baznih poena, na rekordno niskih 1,25 posto.

Predočila je da je da pored toga, NBS dodatno podstakla još povoljnije dinarske kredite u okviru garantne šeme za preduzetnike, mikropreduzeća, mala i srednja preduzeća, nadoknađujući deo kamatne stope.

„Donosili smo i brojne mere kojima se podržavaju likvidnost i kreditna aktivnost. Uz primenjene mere i očuvanu stabilnost, u Srbiji je prvi put obezbeđeno da se kamatne stope na dinarske kredite i evroindeksirane kredite privredi kreću na sličnim nivoima, što će dalje podsticati dinarizaciju“, rekla je guverner Tabaković.

Naglasila je da su vlada i NBS reagovali koordinirano na samom početku krize, donoseći velike pakete mera.

„Mereno obimom i brzinom reakcije, Srbija je među zemljama koje su dale najveću podršku svojim građanima i privredi. Sačuvali smo ekonomiju i stabilnost. Inflacija u Srbiji je očuvana na niskom nivou i ostaće pod kontrolom NBS i u narednom periodu“, navela je Tabaković.

Takođe je dodala da je učešće problematičnih kredita od 3,4 procenta na kraju septembra najniži nivo od kada se prati ovaj pokazatelj kvaliteta aktive banaka u Srbiji.

Guverner NBS je istakla da je dinarska štednja, koja se od 2013. u proseku godišnje povećava za oko 25 posto, povećana i u kriznim uslovima na preko 90 milijardi dinara, pri čemu je u dosadašnjem delu godine porasla za preko10 milijardi dinara, a rast je zabeležila i devizna štednja za više od 4,0 posto tokom ove godine.

„Uprkos velikim neizvesnostima na globalnim tržištima, kurs dinara prema evru očuvali smo na stabilnom nivou. Stabilnost smo mogli da sačuvamo jer smo u periodu 2017-2019. neto kupili 5,0 milijardi evra na deviznom tržištu. Zahvaljujući tome, spremno smo dočekali ovu nezapamćenu krizu i očuvali poverenje, koje je neophodno za normalno funkcionisanje domaće ekonomije tokom pandemije“, poručila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Na skupu je ocenjeno da je kombinacija makrofinansijskih mera koje su sprovodile vlade i centralne banke bila ključna kao odgovor na potres u početnoj fazi pandemije, ali ostaju neizvesnosti u pogledu daljeg širenja pandemije.

Zaključeno je i da su centralne banke u velikoj meri doprinele očuvanju ekonomija u uslovima pandemije virusa korona, pri čemu su veće reakcije mogle da obezbede centralne banke u zemljama koje su pre krize bile uspešne u građenju snažnog bankarskog sektora.

Značajniju reakciju su mogle da obezbede i zemlje u kojima je centralna banka pre krize bila uspešna u očuvanju monetarne stabilnosti, ocenili su učesnici sastanka Kluba guvernera, navodi se u saopštenju NBS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana