SZO:Prilagoditi postojeće vakcine protiv kovida-19 Tanjug

Objavljeno: 11.01.2022. 17:13 Izmenjeno: 11.01.2022. 19:03

„Možda će biti potrebno da se sastav postojećih vakcina protiv kovida-19 prilagodi, kako bi se osiguralo da vakcine i dalje pružaju nivoe zaštite od infekcije i bolesti, uključujući tu omikron soj virusa i sve druge sojeve,“ navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je  da će postojeće vakcine protiv korona virusa možda morati da se prilagode kako bi se osigurala efikasnost protiv novih sojeva virusa poput omikrona.

Ranije danas je direktor SZO-a za Evropu Hans Kluge izjavio da će više od polovine populacije Evrope biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam nedelja.

On je takođe rekao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azije, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

„U Evropi je zabeleženo više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida-19 u prvoj nedelji 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dve nedelje“, izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

„Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja“, upozorio je Kluge.

On je istakao da je omikron soj postao dominantan, i da je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente.

 

EMA: Buster doza jaca imuni odgovor vise od ocekivanog

Evropska agencija za lekove ( EMA) kostatovala je da se buster dozom vakcine protiv kovida-19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

U svom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA nagalsili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obicno nakon 5 do 7 meseci kada je reč o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa.

”Podaci pokažuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što je to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžva zaštitu”, izjavio je doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Kavaleri navodi da EMA trenutno procenjuje upotrebu buster doza vakcine ”Fajzer” kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procene efiksnosti i bezbednosti bustera za decu od 12 do 15 godina.

Kada je reč o davanjuu druge buster doze, u EMA navode da ”ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup”.

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao deo rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti odrziva dugoročna strrategija”, poručio je Kavaleri.

Iz EMA nagalšavaju da podaci o vakcinaciji dece i trudnica govore o efikasnosti i bezbednosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija.

”Postoje dokazi da su vakicne efiksne kod dece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod dece retki”, navodi Marko Kavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA kažu da su poslednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne bez izazivanja komplikacija u trudnoći ili posledica po plod.

 

SZO:Jos ne treba smatrati kovid-19 endemskom bolešću

Uprkos tome što bi od omikron soja korona virusa uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope, još uvek je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripa, saopštila je  Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Evropi je tokom prve nedelje 2022. godine prijavljeno više od sedam miliona novih slučajeva, što pokazuje udvostručenje u brojkama u odnosu na period od pre dve nedelje, izjavio je direktor SZO-a za Evropu Hans Kluge u obraćanju medijima, prenosi Glas Amerike.

„Ovim tempom, Institut za zdravstvenu metriku i procese predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja“, rekao je Kluge, pozivajući se na istraživački centar Univerziteta u Vašingtonu.

Kako je naveo, u 50 od 53 države Evrope i centralne Azije zabeleženi su slučajevi zaraznijeg omikron soja.

U međuvremenu, naučna istraživanja ukazuju da omikron soj više utiče na gornje disajne puteve nego na pluća, izazivajući blaže simptome od prethodnih sojeva kovida.

Međutim, SZO upozorava da je potrebno sprovođenje još studija da bi takve prognoze bile potvrđene.

Takođe, španski premijer Pedro Sančez založio se za promenu načina ophođenja prema pandemiji korona virusa, rekavši da bi trebalo koristiti metode slične onim za praćenje gripa, s obzirom da je smrtnost opala.

Što bi značilo, kako se navodi, da se virus tretira kao endemska bolest, a ne kao pandemija, bez evidentiranja pojedinačnih slulajeva i testiranja svih građana sa simptomima.

Zvaničnica SZO-a za Evropu Ketrin Smolvud je komentarišući tu odluku španskog premijera kazala da je čovečanstvo za sada prilično daleko od toga.

Ona je ukazala da je za to potrebno da virus ima stabilnu i predvidljivu transmisiju.

„Još je prisutna velika količina neizvesnosti. Virus se prilično brzo razvija i nameće nove izazove. Nismo u mogućnosti da ga označimo endemskim“, rekla je Smolvud.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana