Svi termokapaciteti u pogonu, energetski sistem se stabilizuje Tanjug

Objavljeno: 24.12.2021. 11:09 Izmenjeno: 27.12.2021. 08:39

Svi termokapaciteti su u pogonu i elektroenergetski sistem Srbije se stabilizuje, pre svega, zahvaljujući nadljudskim naporima radnika EPS-a odnosno rudarima na kopovima i u Termoelektrani „Nikola Tesla“, poručuju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

„Oni zaslužuju naše veliko poštovanje i zahvalnost, jer bez njih ne bismo mogli ni da pričamo o stabilnosti elektroenergetskog sistema“, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović gostujući na Hepi televiziji, saopštilo je ministarstvo.

On je rekao da je proizvodnja u TENT-u na visokom nivou, da su svi blokovi u pogonu, ali i dalje nije dostignut maksimalni kapacitet proizvodnje.

„Nijedan problem, niti rešenje problema u EPS-u, nije moguće da se desi preko noći. Imali smo više razloga zašto je došlo do zastoja u radu blokova u TENT-u, a obilne padavine samo su pokrenule neke hronične probleme u funkcionisanju Elektroprivrede. EPS-u treba pomoć, jer ne može bez pomoći ministarstva i države da reši ove probleme“, rekao je on.

Milijanović je istakao da su neophodna sistemska rešenja, pre svega u načinu planiranja, investiranja i realizacije u Elektroprivredi.

EPS na kraju zimske sezone 1. aprila kreće u pripremu za narednu sezonu.

Potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović, formirala je u aprilu Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, gde smo sve vreme od menadžmenta EPS-a dobijali pismene i usmene garancije da je sve spremno za zimsku sezonu, i kada je u pitanju pouzdanost rada i kada je reč o rezervama uglja.

Nažalost, očigledno je da nisu sve informacije bile istinite i zato je i nastao problem.

Najvažnije je da je država tu, svakodnevno analiziramo podatke na sednicama Radne grupe, obezbedili smo i dovoljno energenata i energije, rekao je Milijanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana