Svetsko tržište nafte na udaru, kod nas stabilno i niske cene Tanjug

Objavljeno: 22.04.2020. 12:41 Izmenjeno: 22.04.2020. 12:41

Globalno tržište nafte je pod velikim udarom zbog aktuelne situacije, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i dodao da je u Srbiji snabdevanje stabilno i da će u dužem periodu potrošači moći da kupuju gorivo po dosta niskim cenama.

On je rekao Tanjugu da je od početka marta do početka aprila prodaja goriva u našoj zemlji opala za više od 50 odsto i to: benzina 53 odsto, dizela 47 odsto i 57 odsto TNG-a.

Takođe, cene su u Srbiji od januara pale za oko 20 odsto: dizela za 25 dinara, benzina za 20, a TNG za oko 15 dinara.

„Za sada je sasvim izvesno da ćemo uživati kao potrošači još dosta dugo u niskim cenama goriva“, kaže Mićović i dodaje da ćemo narednih dana kupovati gorivo po cenama po kojima nismo gotovo nikada.

Na većini pumpi u zemlji cena benzina 95 je pala ispod 130 dinara za litar, a dizela ispod 140 dinara, dok se auto gas prodaje po ceni od oko 70 dinara.

Mićović je naglasio da je u Srbiji snabdevanje vrlo uredno i da je obezbeđeno stabilno snabdevanje, bilo da je reč o preradi u domaćoj rafineriji, bilo o uvozu derivata nafte, kao i da sve funkcioniše besprekorno.

„Zaliha ima dovoljno i one, kao i proizvodnja i uvoz, mogu da odgovore daleko većim zahtevima, tako da tu nema problema“, naglasio je on.

Kaže da mnoge naftne kompanije u svetu neće preživeti ovu krizu i poremećaje na tržištu zbog dramatičnog pada potrošnje nafte i velikih količina neiskorišćene nafte i da bi problemi oko količina nafte mogli da nastanu za tri, četiri ili pet godina.

„To će zavisiti od toga kako će preživeti sektor istraživanja i proizvodnje nafte i da li će moći da odgdovori potražnji koja je bila 2019. godine“, dodao je Mićović.

Objašnjava da je tržište nafte pod udarom sa obe strane i to kada je reč o proizvodnji, pošto je već u toku dvomesečni rat proizvođača sirove nafte, kao i sa druge strane u segmentu potrošnje koja strmoglavo pada.

„Pre svega, Saudijska Arabija je počela time što je tržiste zatrpala ogromnim količinama sirove nafte, koje daleko od toga da su bile potrebne nekom u tom periodu, što je dovelo do prvog pada cena nafte“.

Mićović dodaje da je cena nafte počela da pada već krajem januara i da je onda usledio dramatičan pad potrošnje.

Kako kaže, globalna naftna privreda je pod takvim pritiskom pod kakvim je verovatno malo koji segment ekonomije danas, s obzirom da nema transporta, na čemu je najviše i zasnovana potrošnja nafte.

Pitanje je, dodaje, koje sve naftne kompanije to mogu da izdrže, tako da će preživeti samo one moćnije.

Problem je što neće skoro početi da pristižu pare do proizvođača sirove nafte, jer su trenutno ogromne zalihe u svetu – sirove nafte i poluproizvoda rafinerijskih, kao i gotovih proizvoda.

„Sve to treba potrošiti i nije namenjeno da stoji doveka. Tako da će dok ponovo ne potekne nafta iz nekih nalazišta proći jako puno vremena i pitanej je ko može od tih proizvođača to da izdrži“.

Što se tiče negativne cene koja je zabeležena u ponedeljak na terminskom tržištu, on je objasnio kako se formira berzanska kotacija nafte, to jest da se izračunava na osnovu mnoštva parametara, a pre svega iz ugovora koji su aktuelni na tržištu tog dana.

„Ako vam kažem da se samo američka laka nafta u petak poslednjeg dana trgovanja pre vikenda prodavala za 18 dolara po barelu, a u utorak za 14 dolara i da je samo u ponedeljak cena bila minus 36, samo tog dana, što pokazuje da to nije realna cena tog proizvoda, nego da je u pitanju bio samo specifičan dan, to jest poslednji dan ugovarnja fjučersa za prodaju u maju“.

Mićović ukazuje da u sitauciji kada imate gomilu obavezujućih ugovora koji su davno zaključeni, morate da isporučite te količine bez obzira na cenu.

„I sve to kada se uzme u obzir, sa nedostatkom skladišta, pošto nemate ni fiktivnu potražnju nekih špekulanata, kad se zajedno izračuna ispadne minus 36 dolara. Ipak, pitanje je koliko je uopšte nafte po toj ceni prodato pošto će ta nafta biti tek isporučena u toku maja i u pitanju je simboličan iznos u odnos na ukupne količine“, naveo je Mićović.

Istovremeno evropska refrerentna nafta BRENT se prodavala po ceni od 25 dolara po barelu, kaže i dodaje da je juče cena krenula ispod 20 dolara, ali da je, ipak, negde na tom nivu.

Kaže da su UNKS i Nacionalni naftni komitet odmah kada je počela kriza uspostavili redovnu nedeljnu analizu prodaje goriva na benzinskim stanicama i da je obuhvaćeno oko 740 benzinskih stanica u Srbiji.

Takođe, navodi da su sada svi troškovi po jedinici proizvoda neoporedivo veći i to samo u odnosu na februar.

On je rekao da je bilo i ranije u kraćih vremenskih perioda kada smo imali ovako nizak nivo cene nafte, ali vrlo kratko.

Dodaje da je u periodu od 2011. do 2013. prosečna cena sirove nafte godišnje iznosila 110 dolara po barelu, dok je danas ta cena 20 dolara.

Onda je sledio strmoglavi pad cene do početka 2015. godine u tom piku su bile ovako niske cene, ali je to trajalo svega nedelju dana, dok će ovaj period sada trajati duže.

Upitan koliko će nisko pasti cene goriva, Mićović kaže da je nezahvalno licitirati zato što se ukupno troškovi menjaju, jer nije cena sirove nafte jedini trošak u celom lancu.

„Da vam neko sada pokloni naftu, a ona se nalazi na Bliskom istoku, treba da rentirate tanker kojeg trenutno nema, jer su zarobljeni kao skladišta ili ga ima po mnogo većoj ceni. Onda treba da ga pošaljete negde i nafta treba da se dopumpa, recimo, od Krka do rafinerije u Srbiji i da se u složenom sistemu preradi i dođe do benzinske stanice, što je sve trošak“.

Napominje i da je u sadašnjoj ceni dizela 86 dinara državno zahvatanje, a svega 52 dinara je ono što ide celom naftnom sektoru od izvora do benzinske stanice, tako da državno zahvatanje dominira sa preko 60 odsto u maloprodajnoj ceni goriva.

On je istakao da je do 2019. u prethodne dve ili tri decenije svake godine rasla potrošnja nafte, dok će 2020. biti izuzetak.

Mićović ukazuje da se današnja civilizacija u velikoj meri oslanja na sirovu naftu i da je bez nafte petrohemijska industrija nezamisliva.

Gde god se okrenete imate puno sintentičkih materijala napravljenih od nafte, a 96 odsto energije potrošene za transport je iz nafte, dodao je Mićović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana