Svetski mediji o presudi Mladiću Tanjug

Objavljeno: 22.11.2017. 17:15 Izmenjeno: 22.11.2017. 17:15

Svetski mediji izvestili su da je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor nekadašnjeg vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, ističući da je on izbačen iz sudnice nekoliko minuta uoči izricanja presude, jer je uzvikivao „ovo su laži i vi ste lažovi“.

Rojters i AP navode da je sud UN osudio bivšeg vojnog komandata bosanskih Srba za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog organizovanja masakra i etničkog čišćenja tokom rata u Bosni od 1992. do 1995.

Američka agencija navodi da su u Lazarevu, malom selu u Srbiji u kojem je Mladić uhapšen 2011, stanovnici odbacili presudu protiv njega kao pristrasnu, istakavši da ne priznaju Haški tribunal.

Vest o izricanju presude Mladiću prenela je i ruska agencija Tas s, podsećajući da je Mladić 16 godina bio u bekstvu pre nego što je uhapšen u Srbiji maja 2011. i izručen Hagu.

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je Mladić proglašen krivim za genocid zbog nekih od najgorih zlodela u ratu u Bosni 1990-ih, a opisuje ga kao „bosanskog krvnika“ koji je „vodio brutalnu kampanju tokom rata u Bosni i koji je osuđen na doživotni zatvor zbog predvođenja trupa u najgorim zločinima u posleratnoj Evropi“.

Navodi i da je Mladić bio „svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rad kao mogućnost da se osveti za pet vekova okupacije muslimanskih Turaka“, a dodaje da je kao begunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

I Si-En-En je izvestio o današnjem izricanju presude Mladiću, napominjući da je njegovo suđenje trajalo 530 dana, sa više od 500 svedoka i skoro 10.000 dokaza, a podseća da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao „jednu od smrtonosnih kombinacija – harizmatičnog ubicu“.

Britanski „Telegraf“ javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na „dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji“, napominjući da je suđenje Mladiću bilo poslednje pred zatvaranje Haškog tribunala.

Londonski dnevnik navodi i da su današnju presudu dugo čekale desetine hiljada žrtva širom duboko podeljenog regiona, a da su se desetine njih okupile rano jutros ispred suda u Hagu, mnogi sa fotografijama najmilijih koji su ubijeni ili nestali.

„Dojče vele“ u svom opširnom izveštaju o današnjoj presudi Mladiću napominje da on nije proglašen krivim po tacki jedan – za genocid u Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici – ali da jeste kriv po preostalih 10 tačaka optužnice, kao učesnik raznih udruženih zločinackih poduhvata među kojima je onaj u Srebrenici sprovođen i genocidom.

„Raša tudej“ prenosi reagovanje Mladićevog sina Darka nakon izricanja presude, koji je rekao da nije iznenađen jer je, kako je naveo, sud od početka potpuno pristrasan.

RT ocenjuje da će današnja presuda verovatno razbuktati ogorčenost u Srbiji među onima koji smatraju da je međunarodno krivično gonjenje za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu jednostrano i da ne privodi pravdi žrtve Albanaca i Hrvata.

Uz to, ruski kanal navodi da je Haški tribunal od 161 pojedinca gonio 94 Srba, 29 Hrvata, devet Albanaca i devet Bošnjaka, a podseća i da je tek nekolicina Srba oslobođena optužbi, u poređenju sa više od 10-ak optuženika drugih nacionalnosti.

Istovremeno, francuski „Mond“ u svom izveštaju o presudi Mladića navodi reči tužioca Tribunala Serža Bramerca koji ga opisuje, kao i Radovana Karadžića, kao „arhitektu politike etničkog čišćenja jednog dela Bosne u cilju stvaranja etnički čiste srpske države“.

Takođe, pariski dnevnik prenosi reagovanje visokog komesara UN za ljudska prava koji je presudu Mladiću pozdravio kao „veliku pobedu pravde i upozorenje drugima da takvi zločini neće izmaći pravdi ma kako bili moćni i koliko god vremena da je za to potrebno“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana