Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA Tanjug, Studio B

Objavljeno: 12.05.2017. 17:10 Izmenjeno: 12.05.2017. 19:17

Svečanost povodom obeležavanja Svetskog dana sestrinstva održana je danas, dvanaestu godinu za redom na Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ovim povodom dodeljeno je priznanje najboljoj medicinskoj sestri VMA u prethodnoj godini koje je ovog puta pripalo glavnoj sestri drugog odeljenja Klinike za nefrologiju, Biljani Bradić.

Svečanosti je prisustvovao ministar odbrane Zoran Ðorđević, kao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Nenad Nerić.

Državni sekretar, Nenad Nerić rekao je da je Svetski dan sestrinstva prilika da se podsetimo koliko je važna uloga medicinskih sestara i tehničara u sistemu vojnog zdravstva, kao i zdravstvu uopšte.

„U situacijama kada je naše zdravlje, ali i zdravlje naših najbližih u pitanju, vrlo smo svesni toga. Pitanje je koliko u drugim prilikama pravilno vrednujemo i cenimo položaj srednjeg medicinskog kadra i njegovu noseću ulogu u pružanju medicinske nege korisnicima zdravstvenih usluga. Želim da naglasim da imamo veliko poštovanje prema ovom plemenitom pozivu“, rekao je Nerić.

On je naveo da Ministarstvo odbrane i sistem vojnog zdravstva pokušavaju da pronađu način da se poveća broj zaposlenih i unapredi položaj srednjeg medicinskog kadra, pa se uskoro očekuje 130 medicinskih tehničara vojnika po ugovoru koji će biti raspoređeni u sistem vojnog zdravstva, od kojih će 114 biti angažovano na VMA.

„Ove godine očekujemo i prve polaznike na akreditovanim osnovnim strukovnim studijama u trajanju od tri godine, na kojima će biti upisana prva generacija i to deset sestara iz sistema odbrane i deset samofinansirajućih iz građanstva“, istakao je Nerić.

Zastupnik načelnika VMA, pukovnik Miroslav Vukosavljević rekao je da je srednji medicinski kadar „srce i duša“ svake bolnice, pa tako i VMA.

Govoreći o statusu te struke na VMA, Vukosavljević je dodao da će se „uvođenjem institucije vojne sestre značajno popraviti krvna slika te ustanove“.

Glavna sestra VMA, Verica Milovanović, ukazala je da savremeno sestrinstvo zahteva i nameće savremene i nove principe i shvatanja o zdravlju ljudi i pružanju zdravstvene nege.

Ona je dodala i da su medicinske sestre na VMA bile i ostale veliki profesionalci, sa izuzetnim znanjem i veštinama, što im je donelo i epitet vojnici u belom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana