Svetski dan pozorišta

Objavljeno: 27.03.2016. 08:13 Izmenjeno: 27.03.2016. 08:13

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) od 1961. godine širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta.

Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem i od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) na različite načine obeležava Svetski dan pozorišta.

Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima

Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962, a ove godine poruku je napisao pozorišni reditelj, profesor i osnivač Moskovske škole dramskih umetnosti Anatolij Vasiljev iz Rusije.

U svojoj poruci Vasiljev postavlja pitanje zašto nam je potrebno pozorište u godinama kada je „scena toliko beznačajna u poređenju sa trgovima gradova i državama gde se odigravaju prave tragedije stvarnog života“, ali i primetio da je poslednjih pedeset ili sedamdeset godina pozorište naročito potrebno, zbog toga što od svih drugih umetnosti samo pozorište ide iz usta u usta, od oka do oka, iz ruku u ruke i od tela ka telu.

„Njemu ne treba posrednik između čoveka i čoveka. Svetla strana sveta nije jug, ni sever, nije istok, ni zapad, pozorište je svetlo samo po sebi, svetli na sve četiri strane, odmah prepoznatljivo svakom neprijateljskom ili prijateljskom čoveku“, ocenio je Vasiljev.

On poziva ljude da idu u pozorište: „Dođavola sa gadžetima i kompjuterima, idite u pozorište, zauzimajte redove u parteru i na balkonima, slušajte reči i gledajte u žive slike. Pozorište je pred vama, nemojte ga zanemariti i ne propuštajte ga u svojim užurbanim životima“.

Vasiljev naglašava da je pozorište potrebno svima.

„Samo jedno pozorište nije nam potrebno – to je pozorište političkih igara, političko pozorište mišolovki, pozorište političara, pozorište politike. Pozorište dnevnog terora – pojedinačnog i kolektivnog, pozorište leševa i pozorište krvi na trgovima i ulicama u glavnim gradovima i u unutrašnjosti, između religija i etničkih grupa“, napisao je Vasiljev u poruci za Svetski dan pozorišta.

Beogradska pozorišta će danas uz podršku Grada Beograda otvoriti svoja vrata za najstarije sugrađane, penzionere, koji će imati priliku da besplatno posmatraju neke od predstava sa repertoara gradskih teatara, najavljeno je na sajtu gradske uprave.

Atelje 212, povodom Svetskog dana pozorišta i 60 godina tog pozorišta, organizuje veliku promotivnu akciju u okviru koje publiku očekuju popusti, akcije i pokloni iznenađenja.

Beogradsko dramsko pozorište odabralo je Svetski dan pozorišta za premijeru svoje nove predstave – „Moje dete“ Stojana Srdića u režiji Ane Đorđević i skrene pažnju na položaj marginalizovanih grupa i pojedinaca.

Komad, koji je dobio nagradu „Branislav Nušić“ Udruženja dramskih pisaca za 2014. godinu, bavi se položajem i uslovima u kojima žive Romi, nasiljem u porodici, seksualnim zlostavljanjem dece, pubertetskom trudnoćom, dok članovi autorske i glumačke ekipe naglašavaju da je to priča o Srbiji i svima onima koji se osećaju marginalizovano, o svoj deci žrtvama nasilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana