Svetski dan poezije Tanjug

Objavljeno: 21.03.2019. 11:13 Izmenjeno: 21.03.2019. 11:13

Svetski dan poezije, koji je Unesko ustanovio 1999. godine, obeležava se danas nizom programa.

 

Program naslovljen „Svetski dan(i) poezije 2019: Čitanje grada“, koji organizuje Kulturni centra Beograda, počinje danas i trajaće do 23. marta uz učešće autora iz nekoliko zemalja i Srbije.

Tema je odnos savremene poezije i grada, pa će se učesnici baviti pitanjima kako čitati grad, ako je grad poetski tekst kojim jezikom je ispisan – u vezanom ili slobodnom stihu, da li su varoši beskrajne prozodije, umemo li da čujemo njihov ritam, umemo li da čitamo naše gradove ili samo u njima živimo, šta su pesnicima ljudske naseobine – bodlerovski/nastasijevićevski pakao ili obećanje slobode, poetska razglednica ili zagonetni palimpsest, megapolis ili palanka…

Odgovori će se tražiti kroz poeziju autora i autorki iz Sarajeva, Šibenika, Nikšića, Zadra, Beča i Klagenfurta, Požege, Zagreba, Novog Sada, Mostara, Niša, Frankfurta, Rima, Lugana i Beograda.

Program će obuhvatiti tribinu „Velegrad i poezija“, „Književni kafe Gete Instituta i Kulturnog centra Beograda“, „Domaće čitanje grada: Beograd & out of Belgrade“, tribinu „Između gradova“, programske segmente „Out of Serbia: Sarajevo /Mostar / Zadar / Šibenik / Županja / Nikšić“ i „Iz dalekih gradova“.

Kao i prethodnih godina u Čuburskom parku, kod skulpture „Beogradski čitač“, povodom Svetskog dana poezije, svoje autorske radove kazivaće članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola – učesnici i laureati pesničkih i proznih konkursa Dečjeg kulturnog centra Beograda, mladi autori – učenici Pete beogradske gimnazije i brucoši beogradskog univeriziteta okupljeni u poetski pokret “Antikoformizam”.

Svetski dan poezije obeležava se i u Nišu gde Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”, Narodnim pozorištem i Nišvil džez festivalom organizuje manifestacija „Provetravanje pesme“, po istoimenom delu iz poeme Branka Miljkovića.

Poziv je otvoren za sve ljubitelje reči da dođu na plato Narodnog pozorišta u Nišu u podne i da za početak proleća čuju ili kažu omiljenu pesmu.

„Organizovanim čitanjem i govorenjem stihova na javnim mestima, ulicama, trgovima, mostovima, stvaraoci iz našeg Društva javno zagovaraju pisanje, ali pre svega čitanje poezije. Ove godine, u skladu sa aktuelnom porukom Uneska, stavljamo akcenat na autohtonu poeziju, odnosno stvaralaštvo niških pesnika. Ovim slavimo jedinstvenu i snažnu ulogu poezije u suprotstavljanju marginalizaciji i utapanju u globalizam. Poezija je ipak intimni izraz koji samo otvara vrata drugima da se obogati dijalog i sjedini sav ljudski napredak u povezivanju kultura“, poručuje Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik niškog društva književnika.

Poeziju će govoriti članovi Društva sa podrškom muzičke grupe „Take A Walk“ Nenada Tančića i Tome Aleksića, a tu je tradicionalno i Željko Ljubić Piti, iz muzičke grupe „Goribor“, kao i već čuvena Banka knjiga niške biblioteke koja daruje posetiocima samo dobre naslove.

Povodom obeležavanja Svetskog dana poezije, u ogranku „Stevan Sremac“ Gradske biblioteke u Novom Sadu priređuje se izložba knjiga indijskih pesnika iz fonda Biblioteke i dekorativnih flaša ispisanih stihovima na hindiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana