Svetski dan izbeglica: Srbima iz regiona krše se ljudska prava Tanjug

Objavljeno: 20.06.2020. 13:07 Izmenjeno: 21.06.2020. 09:57

Srbima proteranim iz Hrvatske, BiH i sa KiM masovno se krše ljudska prava jer zbog šovinističkih politika koje se vode u Zagrebu, Sarajevu i Prištini ne mogu da ostvare imovinska i druga prava, izjavio predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Povodom Svetskog dana izbeglica ocenio je da se prava izbeglih Srba krše i zbog dvostrukih standarda zapadnih centara moći.

„Zbog toga je važno da Srbija daleko snažnije i aktivnije traži i insistira u međunarodnoj zajednici da se konačno počne sprovoditi Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom „Privatna svojina i stečena prava“, rekao je on.

Dodao je da po tom dokumentu svim građanima i pravnim licima moraju biti priznata, zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine na prostoru bivše Jugoslavije.

„Takođe, u Aneksu G stoji i da će oduzimanje imovine pod pritiscima i prijetnjama nakon navedenog datuma biti ništavno“, precizirao je on.

Linta zahteva da Komesarijat za izbjeglice i migracije i druge nadležne državne institucije u što kraćem vremenskom roku konačno reše stambeno pitanje svih proteranih Srba i drugih prognanika koji su 25 i više godina podstanari ili žive u neljudskim uslovima.

On je istakao da je još 2012. godine pokrenut Program Regionalnog stambenog zbrinjavanja čiji je cilj da se obezbede trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

„Nažalost, Regionalni stambeni program u Srbiji se sprovodi veoma sporo. Zbog toga je važno da se njegova realizacija maksimalno ubrza i da nijedna izbeglička porodica u Srbiji ne ostane sa nerešenim stambenim pitanjem“, rekao je on.

Dodao je da zahteva i da sve izbegličke porodice dobiju pravo otkupa svojih stanova koji su izgrađeni sredstvima međunarodnih organizacija pod povoljnim uslovima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana