Svetski dan borbe protiv raka jajnika Studio B

Objavljeno: 08.05.2019. 13:07 Izmenjeno: 09.05.2019. 12:19

Svetski dan borbe protiv raka jajnika najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera u Srbiji  je obeležen sedmi put brojnim edukativnim tribinama i akcijama udruženja i lekara koji se bore protiv te bolesti.

Lekari su jedinstveni u stavu da su rani  preventivni pregledi ključni za otkrivanje te bolesti u ranoj fazi.

Dodaju, da se danas mnogo uspešnije leče i odmakli stadijumi  bolesti, ali je najvažnije da žene prema svom zdravlju budu odgovornije i da barem jednom godišnje urade kompletne ginekološke preglede.

Svakog dana u Srbiji tri žene obole od raka jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

 

Od raka jajnika u Srbiji godišnje umre 450 žena

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.

Povodom obeležavanja Svetskog dana, Udruženje za borbu protiv raka jajnika „Progovori“ organizovalo je edukativnu tribinu i kulinarsku radionicu pod nazivom „Po našem receptu“.

Obeležavanju tog dana pridružile su se i strukovne organizacije – Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS), Udruženje ginekologa-onkologa Srbije (UGOS) i Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (UGOSCGRS).

Događaj u Beogradskom marketu održan je u znak sećanja na Zoricu Velicki, devojku koja je pre nekoliko dana izgubila bitku sa ovom surovom bolešću.

Zorica je bila osnivač udruženja „Progovori“ i simbol borbe protiv raka jajnika u Srbiji, saopštili su organizatori.

„Ono što nama svima treba jeste edukacija o raku jajnika, razvijena svest da se treba redovno kontrolisati i ići na preventivne preglede, jer je to jedina šansa da postignemo napredak u smislu smanjivanja smrtnosti od ove bolesti“, rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja prof. Ferenc Vicko.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije prof.dr Aleksandar Stefanović rekao je da je rak jajnika teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih maligniteta koji pogađaju žene.

Bolest, kako kaže, nema ranih simptoma, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

„Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu biološku terapiju, a očekujemo da će nam uskoro sistemski biti dostupna i personalizovana terapija kojom se leči BRCA mutirani karcinom jajnika“, objašnjava prof. Stefanović

Predstavnica Udruženja „Progovori“ Gorica Ðokić naglasila je da je redovan pregled najbolja zaštita u borbi protiv raka jajnika i da apeluje na sve žene, naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i da jednom godišnje idu kod ginekologa.

„Verujemo da ćemo u dogovoru sa nadležnim državnim institucijama, do kraja godine imati na raspolaganju širi spektar savremene inovativne terapije koja je neophodna za efikasnije lečenje naših pacijentkinja“, istakla je ona.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana