Svetski dan borbe protiv astme, 220.000 obolelih u Srbiji Tanjug

Objavljeno: 05.05.2021. 11:07 Izmenjeno: 05.05.2021. 20:19

Nema preciznih podataka o tome koliko ljudi u Srbiji boluje od astme, ali se procenjuje da ih ima oko 220.000, od toga njih 2.000 ima teški oblik, saopšteno je iz Udruženja pacijenata „Pobedimo astmu i alergije“ povodom Svetskog dana borbe protiv astme koji se obeležava danas.

Pacijenti zajedno sa lekarima koriste ovaj datum kako bi podigli svest o astmi i razbili predrasude koje o njoj postoje.

Prof. dr Branislava Milenković, pulmolog u Kliničkom centru Srbije ističe da se decenijama pogrešno smatralo da se astma može držati pod kontrolom upotrebom pumpica za brzo olakšanje simptoma kada se osete tegobe.

„To je velika zabluda, jer je medikamentno lečenje ovih bolesnika veoma napredovalo poslednjih godina“, kaže ona.

Objašnjava i da bi novi pristupi u lečenju pacijenata sa teškom astmom trebalo da spreče prekomernu upotrebu sistemskih kortikosteroida, koja može veoma štetno uticati na zdravlje.

Ukazuje se da je među zabludama o alergiji, jedna od najvećih ta da astma nije ozbiljna bolest, jer su svi pacijenti sa astmom u riziku od teških pogoršanja.

Predstavnica Udruženja pacijenata „Pobedimo astmu i alergije“ Ivana Vračar je navela da su poslednjih godinu dana pulmolozi manje dostupni za kontrole obolelih od astme, što je dovelo do brojnih problema vezanih za disanje i plućnu funkciju pacijenata.

„Zato smo u okviru kampanje pokrenuli akciju „Kec na deset“ i omogućili da 160 pacijenata putem zoom aplikacije dobije savet od pulmologa u jeku pandemije“, kaže ona.

Dodaje da je 50 pacijenata dobilo i elektronski peak flowmetar koji je znatno pomaže kontrolisanju astme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana