Svetske agencije o poseti kineskog predsednika Srbiji Tanjug

Objavljeno: 17.06.2016. 21:05 Izmenjeno: 17.06.2016. 21:10

Svetske agencije izvestile su o današnjem dolasku kineskog predsednika Si Đinpinga u Beograd, a američki AP navodi da je cilj posete prvog čoveka Kine unapređenje odnosa sa „prijateljskim narodom“ Srbije.

Takođe, AP kaže da je cilj ove posete i potvrda namere Kine da poveća svoje prisustvo na Balkanu i u Evropi.

Američka agencija ističe da su kineskog predsednika na aerodromu u Beogradu dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i vladini zvaničnici, kao i da je na aerodromu, u znak dobrodošlice, izveden kulturno-umetnički program.

Rojters navodi da su Srbija i Kina spremne da potpišu najmanje 20 trgovinskih i investicionih dogovora tokom posete Sija i podseća da dve zemlje imaju dobre odnose od devedesetih godina prošlog veka.

Kina, dodaje britanska agencija, posetu vidi kao deo inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja je poznata i kao „Novi put svile“, a čiji je cilj da se otvore nove trgovinske veze sa kineskim firmama.

AFP u tekstu pod naslovom „Beograd prostro crveni tepih za kineskog predsednika“ ističe da je Sji stigao u posetu Beogradu dva meseca nakon što je HBIS, treći po veličini prozvođač čelika na svetu, kupio Železaru Smederevo za 46 miliona evra.

Si će, ističe francuska agencija, posetiti srpsku železaru tokom trodnevne posete.

„Srbija se nada da će postati kapija za kineske poteze na Balkanu i šire“, ocenjuje AFP dodajući da su dve zemlje potpisale 2009. godine „strateško partnerstvo“ u cilju jačanja bilateralne saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana