Svet u kandžama koronavirusa – 700.000 zaraženih, 33.000 žrtava Studio B

Objavljeno: 29.03.2020. 20:33 Izmenjeno: 29.03.2020. 20:36

U poslednja 24 sata Italija je imala 889, a Španija 883 žrtve. Italija ima 92 000 zaraženih, najviše u Evropi, a sledi je Španija sa gotovo  80 hiljada. Broj obolelih i umrlih iz dana u dan raste i u Nemačkoj, SAD, Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji i drugim zemljama. Samo u Njujorku ima 52 hiljade zaraženih.

Foto:Tanjug (AP Photo/Bebeto Matthews)

U borbi sa virusom korona, uz loše vesti iz regiona, zemalja na vrhuncu pandemije i onih koje takav scenario tek čeka, stižu i ohrabrujuće vesti. Kina, iz koje je epidemija krenula,  saopštila je da je na njenoj teritoriji  širenje virusa potpuno zaustavljeno, a prve naznake da je udarni talas zaraze prošao stižu i iz Italije, koja je u vrhu liste i po broju zaraženih i preminulih od Kovida 19. Virus ima  ciklus koji delimično možemo da kontrolišemo, kažu stručnjaci, a kako će se on odvijati zavisi od preduzetih mera  u svakoj zemlji. Region je trenutno u fazi rasta i po broju zaraženih i preminulih, a naredne dve nedelje su presudne u borbi sa pandemijom, koju, kažu stručnjaci, možemo da pobedimo samo ako budemo jedinstveni, odgovorni, disciplinovani i solidarni.

Širenje virusa korona na teritoriji Kine je zaustavljeno, saopšteno je iz kineskog Komiteta za zdravstvo. U Kini je registrovano  skoro osamdeset  pet hiljada inficiranih,  izlečeno je sedamdeset i po hiljada,  dok  je 3 300 ljudi umrlo. U provinciji Hubej (osim u gradu Vuhanu), koja je poznata kao žarište širenja infekcije Kovid-19, nakon dva meseca obnovljen je  unutrašnji putnički avio-saobraćaj. U Evropi je i dalje najteže u Italiji, a jedino što ohrabruje jesu podaci o padu broja zaraženih, životno ugroženih  i umrlih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana