„Svesrpski dečji sabor” u Beogradu Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 21. 05. 2019. 14:00:51

„Svesrpski dečji sabor” održava se od 23. do 28. maja u Beogradu, a ideja je da se jednom godišnje u Beogradu okupe deca srpskog porekla koja će kroz kulturno-umetnički program Dečjeg kulturnog centra upoznati Srbiju i pobuditi osećaj pripadnosti srpskom nacionu.

foto Beoinfo

Kako je saopšteno iz Dečjeg kulturnog centra Beograda, pokrovitelj ove manifestacije je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a organizatori su Gradska uprava Grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograda i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Događaj se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Za vreme trajanja sabora, u Srbiji će boraviti deca uzrasta od 10 do 14 godina iz Amerike, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije. Cilj je da ova deca nauče i progovore srpski jezik, usvoje ćirilično pismo i da se upoznaju sa srpskom istorijom i kulturom.

Nakon muzičko-scenskog programa i kreativnih radionica (likovnih, dramskih i folklornih) na platou ispred Dečjeg kulturnog centra Beograda kojim će se obeležiti početak manifestacije i Dan sveslovenske pismenosti (24. maja u 12 časova), planirana je i poseta Tršiću, obilazak značajnih državnih institucija i gradskih znamenitosti.

Prvi „Svesrpski dečji sabor” održan je u maju 2018. godine, takođe pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, a priliku da učestvuju u kulturno-obrazovnim programima imala su deca iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana