Švedska podržava Srbiju na putu EU Tanjug

Objavljeno: 15.08.2016. 18:22 Izmenjeno: 17.08.2016. 13:30

Švedska je uvek podržavala Srbiju na evropskom putu, nije nas uslovljavala, već se ponašala kao prijatelj, sa željom da pomogne, poručio premijer Aleksandar Vučić zahvalivši švedskom premijeru Stefanu Levenu na takvom stavu.

Vučić je na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom rekao da dve zemlje imaju izuzetno dobre političke odnose, a da se nada da će ekonomski, koji su sada na skromnom nivou, biti poboljšani, te da će više investicija iz te zemlje dolaziti u Srbiju.svedska-vucicVučić je zahvalio Švedskoj na podršci evropskom putu Srbije. „To je naš strateški cilj, a Švedska je jedna od zemalja koja je uvek podržavala Srbiju i bila jedan od ključnih partnera“, rekao je Vučić.

Ta pomoć, primetio je, nije bezuslovna jer moramo sebe da menjamo, a pri tome znamo koji su koraci pred nama.  „Od unapređenja našeg pravnog sistema, demokratizacije društva, do ekonomskih reformi, mi to dobro znamo i oštri smo prema sebi, ponekad oštriji i od EU, a Švedska ne vrši pritisak, već se uvek ponaša kao prijatelj, gleda kak oda nam pomogne“, rekao je Vučić

Vučić je rekao da je sa kolegom iz Švedske razgovarao i o regionalnim i geopolitičkijm pitanjima i očuvanju mira u regionu. „Ustanovili smo da je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti i da je to osnovni uslov za naopredak ekonomije i bolji život Srbije i zemalja u regionu“, rekao je Vučić.

 

Leven pohvalio napore Srbije za stabilnost u regionu

Premijer Švedske pohvalio je danas napore Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića na onome što čine za postizanje regionalnog mira i stabilnosti.

Upitan kako vidi situaciju u regionu, Leven je rekao da on ne može da kaže šta treba učiniti za trajnu stabilnost u regionu, već da to zavisi od odnosa među zemljama regiona, pre svega ekonomskim.

„Nisma ja taj koji treba da kaže Srbiji kako da radi, mi možemo da pružimo podršku i mi podržavamo zalaganje Srbije kako bi se postigla stabilnost“, rekao je Leven i poručio: „Ako ostanete fokusurani na to, a vidim da to premijer čini, pronaći ćete način“.

On je primetio da i Švedska teži stabilnosti i da zato misli da je potrebna šira perspektiva, u smislu stabilnosti za obične ljude u njihovim običnim životima.

 

Šetnja Beogradom

Švedski premijer Stefan Leven doputovao je sinoć u Beograd i u pratnji domaćina, predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, prošetao centralnom pešačkom zonom.svedjanin-vucic

Leven i Vučić, po prijatnoj letnjoj večeri, prošetali su Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom, gde je i veliki broj građana uživao u toplom vremenu i ugodnoj atmosferi.

Premijerima su društvo pravili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović…mali-vucic-svedska

Visokog gosta iz Švedske vodič Turističke organizacije Beograda Simonida Popović upoznala je sa istorijom i značajem Beogradske tvrđave. Kod fontane Borba na Kalemegdanu priređen je i kraći kulturno-umetnički program.

kolooooooooo

 

Leven: Jedna od najboljih dobrodošlica koje sam imao

Doček u Beogradu bio je jedna od najboljih dobrodošlica koje sam ikada imao, izjavio je danas premijer Švedske na pitanje Studija B, navodeći da bi bez sumnje preporučio svojim sunarodnicima da posete Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije, Leven je rekao da je sinoć bio dobar početak posete Beogradu i topla dobrodošlica, navodeći da kada posećujete druge zemlje to je u stvari upoznavanje istorije i kulture jedne zemlje.

„Moramo da razumemo jedni druge, odakle potičemo, dolazimo, šta je oblikovalo naše zemlje, tako da je to bio dobar početak sinoć“, rekao je Leven odgovarajući na pitanje novinara o sinoćnom upoznavanju Beograda.

Kako je naveo, sinoć je čuo mnogo toga o Srbiji i Beogradu, video je ples i čuo pesme, deo srpske kulture.

„Išli smo i u klub, imali smo obrok, malo smo pili, mogli smo da probamo dobar konjak i vino iz Srbije“, kaže Leven, navodeći da je sve to jedan od načina kako se ljudi upoznaju. Takva vrsta odnosa, kaže, važna je, na tome se gradi poverenje.svedjanin-pice

Premijer Vučić rekao je da je zahvalan Levenu što je odvojio vreme da poseti Srbiju. „To je velika čast i za mene i za našu zemlju. Nadam se da ćemo ponovo imati prilike“, rekao je Vučić.

Govoreći o sinoćnoj šetnji sa Levenom, Vučić je rekao da su građani sinoć mogli da vide divnog, običnog čoveka koji je insistirao na tome da šeta i nije hteo da se vozi automoblom iz Knez Mihailove do hotela Moskve.

Vučić kaže da i sam izbor hotela pokazuje da su skromnost i uzdržanost u svakom pogledu nešto što su simboli protestantske etike i jednog drugačijeg pristupa.

„Mogli smo mnogo da naučimo od Levena sinoć. Zahvalan sam mu što je sa nama proveo dovoljno vremena iako sam siguran da mu je bilo pomalo i dosadno i da je bio vrlo umoran posle puta u Jordan“, naveo je Vučić.

 

Leven: Snažni odnosi dve zemlje, pohvale razvoju Srbije

Švedski premijer Stefan Leven izjavio je u Beogradu da je došao u Srbiju da bi pohvalio razvoj koji je naša zemlja učinila i naglasio da je Švedska podržavala i podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

„Srećan sam jer naše dve zemlje imaju odlične odnose. Želim da pohvalim razvoj koji je Srbija ostvarila, postoji jaka saradnja sa EU, cilj je da postanete članica i mi to podržavamo“, rekao je Leven, koji je sa domaćinom, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, prošetao Kalemegdanom i Knez Mihailovom ulicom

Švedski premijer je istakao da dve zemlje već imaju snažne odnose i da je 80 švedskih kompanija i distributera u Srbiji.

„Naš izvoz je duplo veći od izvoza Srbije, tako da  postoji potencijal da Srbija više izvozi u Švedsku. Znam da ćemo proširiti i razviti našu trgovinsku razmenu“, kazao je on.

Leven je naglasio da će se sarađivati i po pitanju migranata i izbegličke krize, gde je Srbija, kako je istakao, preuzela ogromnu odgovornost.

„Jako je dobro što Srbija i premijer Vučić paze i na to da razvijaju dobre odnose u susedstvu, što je jako dobro za Evropu“, rekao je Leven.

Prema njegovim rečima, Švedska je podržavala Srbiju od prvog dana na putu evropskih integracija i još je podržava.

„Srećni smo što su otvorena dva poglavlja, znam za ambiciju da se zatvore sva poglavlja narednih godina i mi podržavamo taj napredak“, kazao je predsednik švedske vlade.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da su nam najpotrebniji mir i stabilnost.

„Ako to budemo imali, za druge stvari, ja se ne plašim. Mi ćemo sa našim prijateljima umeti te druge stvari da rešavamo“, kazao je Vučić.

„Zahvalan sam Levenu na poseti koja je za nas od izuzetnog značaja, što je došao samo u Beograd, i to nije usputna stanica. Građani Srbije, uveren sam, posebno će da cene što je pokazao da je veliki prijatelj Srbije, i Švedska je od prvog dana podržavala Srbiju na njenom evropskom putu putu“, rekao je Vučić.

U utorak ćemo, naveo je on, imati razgovore sa švedskim privrednicima i očekujemo dobar znak za još veći i ubrzaniji dolazak švedskih investitora, da uvećamo našu trgovinsku razmenu i da nastavimo da tu saradnju pravimo još boljom.

„Zahvali smo Švedskoj na brojnim donacijama, što je uvek podržavala Srbiju. Računamo da švedski prijatelji mogu da nam pomognu u pravljenju najboljih mogućih odnosa u regionu, jer odnosi u regionu, kako je to i Leven primetio, osnov su za dobru ekonomiju“, rekao je Vučić.

On je naveo da u ovom trenutku nemamo problema sa budžetskim deficitom ni sa rastom privrede, sve to ide dobro i bolje nego u većem delu EU, ali moramo još mnogo da radimo da bismo stigli razvijene zemlje.

„Sa druge strane, hoćemo da budemo vredni i marljivi kao Šveđani i hoćemo da učimo od njih. Njihove kompanije bi značile i dolazak te vrste odgovornosti i ozbiljnosti kod nas, a istovremeno bismo time i sebe menjali“, rekao je srpski premijer.

Vučić je naveo da je ova poseta za nas ima i veliki politički značaj, jer je  Švedska od prvog dana podržavala Srbiju na putu ka EU.

„Važno da imamo takve prijatelje. Švedska je jedna od najrazvijenijih, protestantskih zemalja severne Evrope. Jedna od zemalja koja se uvek trudila da na miran način rešava sve probleme, nama je njihova podrška i po tom pitanju dobrodošla“, kazao je Vučić.

Pokazali smo mu Kalemegdan, deo naše istorije, a nadam se da ćemo već sutra da pokažemo i deo naše budućnosti, zaključio je srpski premijer.

nikolic-svedjanin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana