Švedska ponovo otvorila preliminarnu istragu protiv Asanža Tanjug

Objavljeno: 13.05.2019. 08:21 Izmenjeno: 14.05.2019. 22:27

Državno tužilaštvo Švedske objavilo je da ta zemlja ponovo otvara preliminarnu istragu po optužbama za silovanje protiv osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, što je potvrdio i njegov švedski advokat na državnoj televiziji SVT.

foto Tanjug/AP-PhotoMatt-Dunham

Prema tvrdnji tužilaštva „okolnosti sada dozvoljavaju izručenje u Švedsku iz Velike Britanije“ u kojoj se Asanž sada nalazi u zatvoru, nakon hapšenja prošlog meseca u Londonu, pošto mu je ambasada Ekvadora nakon sedam godina ukinula azil.

Svetske agencije navode da je Eva-Mari Peršon, zamenica direktora za javna suđenja, kazala na konferenciji za medije da će „nalog za izručenje biti upućen ukoliko švedski sud utvrdi da ima osnova za Asaanžovo pritvaranje u odsustvu“, da će „tužilac izdati takozvani evropski nalog za hapšenje“ i da će na britanskim vlastima biti odluka da li je prioritet izručenje Asanža švedskim ili američkim vlastima.

Švedska zamenica direktora državnog tužioca Eva-Mari Person saopštiće odluku na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Asanž je uhapšen prošlog meseca u Londonu, nakon što mu je ambasada Ekvadora ukinula azil.

Pre četiri godine Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je odustalo od istrage protiv osnivača Vikiliksa za dva slučaja seksualnog napastvovanja pošto su zastareli.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina

Trenutna temperatura 21°C

Grmljavina

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana