Svečanost povodom završetka školovanja polaznika VSBO i GŠU Tanjug

Objavljeno: 10.07.2020. 16:31 Izmenjeno: 10.07.2020. 16:31

Na Vojnoj akademiji je održana svečanost povodom završetka školovanja polaznika devete klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 63. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Svečanosti je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da smo bogatiji za još jednu generaciju ljudi koji su se zakleli na odbranu svoje domovine i naroda.

„Sistem bezbednosti Srbije danas je bogatiji za novu klasu – za oficire, državne službenike, ljude koji poznaju i razumeju sistem bezbednosti, ali više od svega za ljude koji vole svoju zemlju i koji su svoj život posvetili ne zanimanju, jer biti deo bezbednosnih struktura ove zemlje nije zanimanje, to je izbor, to je životna misija“, istakao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je poručio da smo se pripremali na Visokim studijama, na Generalštabnom usavršavanju za sve ono što može da ugrozi bezbednost naše zemlje, te dodao da se danas rat ne vodi samo tehnikom i vojskom, već i nekim drugim sredstvima.

„Na studijama smo se pripremali upravo za to da u novom vremenu nađemo nove odgovore na nove bezbednosne pretnje, na pokušaje da se naša zemlja destabilizuje, da se učini rastrzanom, poraženom, podeljenom, da se koristeći sisteme specijalnog rata, hibridnog ratovanja, poništi politička stabilnost, ekonomska sigurnost, napredak kojim je ova zemlja krenula“, naglasio je Vulin.

On je na svečanosti uručio oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 63. klasi GŠU, kao i srednjovekovni srpski mač polaznicima devete klase VSBO, dok je ostalim oficirima 63. klase GŠU sablje uručio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Generalštabno usavršavanje završilo je 38 oficira iz zemlje i inostranstva, od čega 35 iz organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i tri oficira iz Oružanih snaga BiH.

Najuspešniji u klasi bili su potpukovnik Manojle Mićović sa prosekom 9,67, drugi u rangu bio je kapetan fregate Darko Stričić, takođe sa prosekom 9,67 i trećerangirani potpukovnik Srđan Glavonjić sa ostvarenim prosekom 9,50.Mićović je istakao da su svi polaznici od danas obogaćeni novim iskustvom znanjem i spremni su za nove dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Među polaznicima ove generacije GŠU je i pukovnik Mitar Adžić iz Oružanih snaga BiH koji je istakao da je od samog početka do današnjeg dana nailazio na veoma dobar prijem, ne samo u Školi nacionalne odbrane, već i kod kolega u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 11 polaznika, među kojima četvoro predstavnika organa državne uprave i službi Vlade Srbije, četiri oficira iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oficir iz Oružanih snaga BiH, predstavnik Ministarstva odbrane BiH i oficir Narodne nacionalne armije Alžira.

Jedan od polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane je Ivan Mijailović iz Ministarstva pravde koji je naglasio da je velika privilegija, čast i obaveza biti deo obrazovnog sistema pri Ministarstvu odbrane, steći znanja i proširiti postojeća.

Visoke studije bezbednosti i odbrane organizacijska su celina u Školi nacionalne odbrane i realizuju se jednom godišnje kao najviši nivo usavršavanja oficira i državnih službenika, sa ciljem obrazovanja i pripreme polaznika za preuzimanje visokih dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i treći je nivo karijernog usavršavanja oficira čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

Svečanosti na Vojnoj akademiji prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, Univerziteta odbrane, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici diplomatskog kora i Ministarstva odbrane BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana