Svečano otvoren „Muzeja prisajedinjenja 1918“ Tanjug

Objavljeno: 25.11.2018. 12:30 Izmenjeno: 26.11.2018. 01:10

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je na otvaranju Muzeja prisajedinjenja u N.Sadu povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji 1918, da smo i danas ponosni na veliku pobedu koju su izvojevali naši preci i istorijsku odluku o prisajedinjenju koje su doneli pre jednog veka.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

„Muzej prisajedinjenja, u kome danas svi uzdignute glave stojimo, ima ogroman nacionalni značaj, predstavlja simbol njihove neustrašive borbe za slobodu, kao i da će kao večno podsećanje na tu borbu ostati novim pokoljenjima“, rekla je Gojkovićeva, istakavši da su se Velika narodna skupština u Novom Sadu i Veliki narodni zbor u Rumi vodili načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih građana koji žive na ovom prostoru.

„Ovo je mesto našeg sećanja i ponosa. Danas, vek kasnije, imamo obavezu da kažemo da smo mi ponosni na pobedu koju su izvojevali naši preci i odluke koje su tada doneli. Istovremeno osećam i veliko zadovoljstvo što im ovako na dostojanstven način odajemo počast“, rekla je Maja Gojković.

Novi Sad, 25. novembra 2018.- Predsednica Narodne skupstine Srbije Maja Gojkovic (na slici) govori na otvaranju Muzeja prisajedinjenja Vojvodine. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Ona je istakla da su tada, 1918. godine, ideje i snovi Svetozara Milotića, Jaše Tomića, Tihomira Ostojića, Vase Stajića i i mnogih drugih, konačno ostvarene.

Predsednica Skupštine Srbije podsetila je da je u Velikoj narodnoj skupštini tada postojalo opšte pravo glasa i da je u donošenju istorijske odluke učestvovalo, među 757 delegata iz 211 opština Banata, Bačke, Baranje, kao i dan ranije iz Srema, bilo i sedam žena. Prvi put u Evropi, u doba kada su, kako je rekla, „žene malo gde u svetu imale pravo glasa, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu skupštine“.

Novi Sad, 25. novembra 2018.- Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovic (2L) i predsednica Narodne skupstine Srbije Maja Gojkovic (2D) na otvaranju Muzeja prisajedinjenja Vojvodine. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

„Odluku o prisajedinjenju tada nisu doneli samo Srbi, već i naši prijatelji, Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi. Svi oni koji su se, kao i mi sami, borili za sopstvenu samobitnost i budućnost“, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i dodao da su ranije godišnjice ovih događaja obeležavane sporadično i stidljivo, uglavnom izvan institucija.

Novi Sad, 25. novembra 2018.- Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovic (S) govori na otvaranju Muzeja prisajedinjenja Vojvodine. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Mirović je naglasio da su nam preci u tim vremenima definisali i budućnost, te da je Muzej „mesto nezaborava, a upravo je nezaborav najmanje što smo im dužni za sve ono što su za nas učinili“.

Novi Sad, 25. novembra 2018.-Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevic (L), ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Mladen Sarcevic (2L), predsednica Narodne skupstine Srbije Maja Gojkovic (2D) i ministarka pravde Nela Kuburovic (D) na svecanom otvaranju Muzeja prisajedinjenja Vojvodine. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

U sklopu svečanog obeležavanja jubileja je i svečano otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, na Trgu Republike – ispred Gimnazije „J. J. Zmaj“.

Za kraj programa, istog dana, tačno u podne, u Srpskom narodnom pozorištu, počela je i Svečana akademija posvećena 100. godišnjici prisajedinjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana