Svečana sednica povodom godinu dana Srpske liste Tanjug

Objavljeno: 08.06.2018. 15:42 Izmenjeno: 08.06.2018. 15:42

Na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici danas je održana svečana sednica Srpske liste, povodom godinu dana od osnivanja te stranke, a kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je da Srpska lista nije politička stranka, već institucija srpskog naroda u južnoj pokrajini, koja štiti interese građana.

„Uspeli smo da sačuvamo naše institucije i da pokrenemo projekte koji će unaprediti život naših građana“, kazao je Rakić i dodao da su pokazali da su spremni da, za razliku od nekih iz prethodnog perioda, stanu ispred svog naroda, a ne da narod stavljaju ispred sebe.

Kazao je da su problemi sa kojima se suočavaju opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM problemi bezbednosti posebno u opštinama južno od Ibra, nedostatak sredstava u skladu sa potrebama građana, kako za rešavanje infrastrukturnih problema, tako i za razvoj ekonomije, uzurpacija imovine srpskom narodu i teška ekonomska situacija povratnika i raseljenih.

Ukazao je da je potreno savetovati srpske mladiće da ne učestvuju u Kosovskim bezbednosnim snagama, jer to nije u interesu države Srbije.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić istakao je da tu stranku čine ljudi koji imaju višegodisnje iskustvo u svom radu, te da i danas, kao i na početku svog osnivanja, ima punu podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Naveo je da smo svi svedoci problema sa kojima se suočavaju Srbi u južnoj pokrajini prethodnih dana, te podsetio da je samo u toku maja bilo 20 napada na Srbe.

„Neko ima cilj, jasan cilj da Srba na ovim prostorima bude iz dana u dan sve manje. Našim sunarodnicima poručujemo – ostanite i opstanite, bićemo tu da vam pomognemo kao vaši politički predstavnici, bićemo tu da vam pomognemo kao vaši sunarodnici i komšije. Vaš ostanak i opstanak će biti najveći udarac koji ćemo zadati onima koji se bore da nas ovde više ne bude“, kazao je Jevtić.

Dodao je da su u okviru Srpske liste razgovarali o načinima na koje mogu da reše neke od problema sa kojima se suočavaju Srbi na KiM i naveo da nije problem izgraditi put ili napraviti nove kuće, te da će njihov fokus u narednom periodu biti na tome da zajedno sa Kancelarijom za KiM obezbede nova radna meta, posebno mladima, kako bi ostali na Kosmetu.

Dodao je da će jedan vid njihove borbe biti diplomatska aktivnost, jer je od velike važnosti da predstavnici međunarodne zajednice čuju sa čim se Srbi suočavaju, kako bi prestali da ćute, jer svako njihovo ćutanje ohrabruje one koji napadaju srpski narod.

„Jedini interes koji mi imamo je mir i stabilnost i mi ćemo nastaviti da se zalažemo za mir“, kazao je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kazao je da se napadi na Srbe svakoga dana sve više povećavaju, te da se ne bira ni ko, ni gde se napada.

„Ali, ono što je uvek po pravilu napadaju se Srbi, nejač i oni koji to ničim nisu izazvali“, kazao je Simić i dodao da Srbi imaju jedinstven cilj, a to je da ostanu i opstanu svoji na svome.

On je istakao da je osnovni cilj Srpske liste da obezbede bolji život srpskom narodu, ali ne u Beogradu, ne u Novom Sadu, već na prostoru Kosova i Metohije, te da je zato odgovornost na svima da se potrude da „sutra bude bolje od danas i juče“.

„Pritisci koje trpimo svakodnevno – mi moramo da podignemo glas protiv toga. Chutali smo 1941., ćutali smo 1991., zato smo doživeli 1999. godinu. Odgovornost svakog od nas je da podigne glas u zaštitu srpskog naroda na KiM“, naveo je Simić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana