Svečana akademija povodom Međunarodnog dana studenata tanjug

Objavljeno: 17.11.2022. 10:11 Izmenjeno: 17.11.2022. 10:11

„Vaše znanje i talenat su od neuporedivog značaja za celu Srbiju, a radeći za vas, radimo najvrednije za buduća pokolenja“, poručio je studentima Orlić dodajući da su upravo oni neretko oblikovali istoriju.

foto tanjug

 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana studenata, Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) organizovala je svečanu akademiju kojoj su prisustvovali ministar prosvete Branko Ružić i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Akademija, koja je organizovana uoči međunarodnog praznika studenata koji se obeležava 17. novembra svake godine, u spomen na dan kada su 1939. godine nacisti ubili nekoliko čeških studenata, a više od 1.200 poslali u koncentracione logore zbog protesta protiv okupacije Češke, počela je izvođenjem himne „Bože pravde“.

SKONUS je delio i zahvalnice, a među ostalima, dobili su ih Narodna skupština Srbije, ministar prosvete Branko Ružić, državna sekretarka Marijana Dukić Mijatović, rektori univerziteta u Kragujevcu i Novom Pazaru – Nenad Filipović i Zana Dolićanin.

Ružić je čestitao međunarodni dan studenata uz poruku da je ovaj dan ujedno i prilika da se javnosti ukaže na značaj i ulogu studenata u društvu, ali i u procesu reformi obrazovanja u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je ponosno na saradnju sa studentima, pre svega sa SKONUS-om, a uveren je da će nastaviti da baštine tu saradnju i unapređuju zajedničko delovanje kako bi unapredili potrebne segmente akademskog života.

„Cilj je zajednički da obezbedimo nove i povoljnije prilike za sve članove akademske zajednice“, kazao je Ružić.

Navodeći da Vlada Srbije konstantno osluškuje potrebe studenata, Ružić je ukazao na to da je doneta odluka i to na inicijativu SKONUS-a da se produži rok studija za studente koji su do 10. septembra 2005. upisali osnovne magistarske ili doktorske studije i to po propisima koji su važili u trenutku upisa.

Podsetio je da su povećane stipendije za studente, a da su u saradnji sa Ministarstvom finansija uveli i budžetska mesta za studente master studija.

Kako je naveo, po prvi put je organizova i program stručnog osbosobljavanja „Moja prva praksa“ u okviru kojeg su studenti sa 83 fakulteta imali priliku da budu na plaćenoj praksi.

„Kruna saradnje SKONUS-a i države je usvajanje Zakona o studentskom organizovanju. Važno je da zajedno obezbeđujemo njegovu primenu“, kazao je Ružić.

Dodao je da su država i vlada preuzeli krupne korake u prethodnih 10 godina ulaganjem u visokoškolske ustanove i u tom kontekstu kazao da predstoji izgradnja objekata određenih fakulteta u celoj Srbiji, kao i izgradnja novih kula u studenstkim domovima na Novom Beogradu, Karaburmi, u Nišu i Novom sadu.

„To je politika zarad budućnosti ove zemlje. Vi jeste ta budućnost, a naša želja je da stvorimo ambijent da i oni veoma kvalitetni, talentovani studenti koji odu na usavršavanje u inostranstvo, uvek žele da se vrate kući, da mogu da planiraju i karijere i porodice u Srbiji“, kazao je Ružić obraćajući se studentima.

Ističući da nemamo alternativnu zemlju i da je naša zemlja Srbija, Ružić je poručio da treba da je čuvamo.

„Na nama u Vladi je to da vam omogućimo da se u nju integrišete i da stečeno znanje u našem obrazovnom sistemu primenite zarad boljitka svoje države i našeg društva“, kazao je ministar Ružić.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić zahvalio je studentima na doprinosu koji daju uz napomenu da su državne institucije tu da ih podrže.

Istakao je da ulagati danas u obrazovanje znači investirati u budućnost, kao i da je jedan od ciljeva doseći što bolje uslove, što znači da je potrebno više novca.

Podsetio je da je 2018. godine donet Zakon o fondu za nauku, 2019. o naučnim istraživanjima, a 2021. izmene Zakona o visokom obrazovanju i nov Zakon o studentskom organizovanju.

„Kvalitet u obrazovanju bio je i ostao prioritet Srbije i za Narodnu skupštinu“, kazao je Orlić navodeći da je donošenje dva zakona 2021. godine dokaz odlične saradnje državnih institucija i SKONUS-a.

Naveo je da Narodna skupština daje doprinos i kroz kvalitetne stručne prakse, ali i kroz program „Otvorena vrata“ u okviru kojeg studenti mogu da odu u Skupštinu i upoznaju kako taj sistem funkcioniše.

„Vaše znanje i talenat su od neuporedivog značaja za celu Srbiju, a radeći za vas, radimo najvrednije za buduća pokolenja“, poručio je studentima Orlić dodajući da su upravo oni neretko oblikovali istoriju.

Zamenik predsednika KONUS-a rektor prof. dr Nenad Filipović kazao je da je KONUS dosta učinio u poslednjih nekoliko godina pre svega na unapređenju nastave, ali i drugim uslovima za bolje učenje.

Kako je naveo, u poslednje dve godine svedoci smo epidemije, a fakulteti su funkcionisali u otežanim uslovima.

„Uspeli smo da se izborimo i sa tim, istrajali smo i uspeli smo da održimo kvalitet nastave. Studenti su naša pokretačka snaga. Naši mladi ljudi moraju da odlaze u inostranstvo, ali i da se vraćaju da bi razvijali našu zemlju“, kazao je Filipović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana