Sve spremno za proslavu Dana drzavnosti Srbije u Dubajiu Tanjug

Objavljeno: 11.02.2022. 17:15 Izmenjeno: 15.02.2022. 09:56

Pokrovitelj Nacionalnog dana Srbije na Expo 2020 Dubai je kompanija Telekom Srbija.

Foto: Expo 2020 Serbia

 

Sve je spremno za proslavu Dana državnosti Srbije 15. februara na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubajiu, a posetiocima iz celog sveta predstaviće se Ansambl „Kolo“, Gudačka reprezentacija mladih Stefana Milenkovića, maestro Petar Marić i drugi učesnici bogatog kulturnog i poslovnog programa.

Kruna svih aktivnosti Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju biće upravo obeležavanje Dana državnosti Srbije, koji će biti obeležen bogatim kulturno umetničkim i poslovnim programom, sa ciljem da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale naše zemlje, saopštila je Nacionalna platforma kabineta predsednice vlade „Srbija stvara“.

Dosadašnji rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi odavno su premašili prvobitna očekivanja, rekla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za Ekspo 2020 Dubai.

„Srbija je već postigla impresivne rezultate, budući da je Paviljon Srbije do sada posetilo više od 700.000 posetilaca iz celog sveta. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije do sada se predstavilo više od 1.000 naših privrednika, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima“, rekla je ona.

Takođe, istakla je da je ponosna što smo uspeli da razbijemo mit da jedna „mala“ država poput Srbije, ne može da parira velikim zemljama i što smo se celom svetu predstavili kao moderna, kreativna i inovativna zemlja.

„I te kako imamo čime da se ponosimo, a Nacionalni dan Srbije na Ekspou 15. februar, predstavljaće krunu celog našeg nastupa u Dubaiju“, rekao je Ilić.

U tom maniru, kako kaže, Srbija će proslaviti i svoj Nacionalni dan na Svetskoj izložbi koji se održava 15. februara – baš na Dan državnosti Srbije.

Ansambl „Kolo“ predstaviće kulturno i tradicionalno bogatstvo Srbije kroz različite plesove i nošnje iz svih krajeva naše zemlje, dok će svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imati Gudačka reprezentacija mladih, čiji program je posebno osmišljen za praznik.

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Wasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike „Balkan Film Akustik“, koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Aleksandra Marković.

Poseban segment Nacionalnog dana čini i specijalno pripremljen biznis konferencija „Serbia Country Busineš Briefing“, u čijem fokusu su investicioni potencijali Agri-Food sektora (hrana) i High teć (visoke tehnologije), Bio teć i ICT.

Biznis konferencija će predstaviti najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije.

Svetska izložba – Expo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – „Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana