Samit Kine i 16 zemalja CIE u Budumpešti Tanjug

Objavljeno: 27.11.2017. 08:52 Izmenjeno: 27.11.2017. 12:40

Šefovi vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), među njima i premijerka Srbije Ana Brnabić, okupiće se danas u Budimpešti na 6. samitu Inicijative „16+1“, na kojem će glavna tema biti „produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win-win razvoj svih“.

 

Saradnja u sektoru finansija, elektronskoj trgovini i logistici, poljoprivredi i zaštiti  životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća, neke su od tema koje će biti u fokusu učesnika skupa u sportskoj areni „Pap Laslo“ pod predsedavanjem mađarskog premijera Viktora Orbana, a prema agendi sa veb sajta Vlade Mađarske, ovogodišnjeg domaćina samita.

Kineski premijer Li Kećijang istakao je uoči samita da pridaje veliki značaj kineskoj saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope. Održavanje Samita 16+1 podudara se sa petim rođendanom od uspostavljanja kineske saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope i biće od velikog značaja za proširenje saradnja i napredovanje u strateškom partnerstvu, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang Čao.

Lideri Inicijative će razgovarati pre svega o pitanjima povezivanja, trgovine, investicija, finansijama, zelenoj ekonomiji i inovacijama, ukazao je Vang. Bilateralna trgovinska razmena Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope iznosila je prošle godine 58,7 milijardi dolara.

Delegaciju Srbije će na samitu predvoditi premijerka Ana Brnabić. Brnabić će prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope i obratiće se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada zemalja učesnica Samita.  Kako je najavljeno iz Vlade, prvog dana Samita očekuje se potpisivanje ugovora o nastavku strateške saradnje Srbije i Kine, i to: Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Republike Srbije, „Putevi Srbije“ i Ćina Communications Construction Company Ltd.. Takođe očekuje se i potpisivanje i Protokola između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.  Na marginama Samita očekuje se potpisivanje još nekoliko sporazuma, a premijerka će imati i nekoliko bilateralnih susreta.

Pored Srbije, među 16 zemalja učesnica su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana