Završena druga runda razgovora vlasti i opozicije na FPN Studio B, Tanjug

Objavljeno: 09.08.2019. 13:00 Izmenjeno: 10.08.2019. 13:56

Održan drugi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

foto Tanjug

Funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio je da su se u današnjem razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, posvećenom finansiranju izborne kampanje, čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u izbornom procesu.

Orlić je posle sastanka rekao da SNS nema problem sa stavovima ODIHR-a, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, kada je reč o funkcionerskoj kampanji, odnosno odvajanju javne funckije od stranačkih.

Takođe, nemaju ništa protiv ni da se dodatno unapredi birački spisak, iako je, po njegovoj oceni, taj spisak sada, de fakto, najpreciziniji ikada.

„Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS-a da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stavri koje za SNS nikada nisu bile sporne. Naš je interes da imamo najbolje standarde u izbornom procesu“, rekao je Orlić.

Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članvoe tih tela.

Ne treba, kaže, menjati zakon kako bi on bio lošiji.

Orlić je primetio i da su predstavnici opozicije na skupu govorili 20 sekundi, a pred novinarima 20 minuta.

Sastanku, za razliku od prvog, nije prisustvovao Dragan Ðilas, predsednik Stranke slobode i pravde.

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će sledeći, o medijima, biti održan za desetak dana. On je ocenio da je današnji sastanak bio konstruktivniji i konkretniji od prethodnog.

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po „Chatham House“ pravilu ne može da citira druge učesnike.

Vladimir Ðurić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finasniranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci

Nebojša Zelenović kao predsedavajući Saveza za Srbiju u izjavi novinarima posle sastanka rekao je da je zta razgovor o ostalim temama preostalo malo vremena, u pitanju su , kaže, nedelje, te ponovio da SzS neće učestvovati na izborima ako ne budu fer uslovi.

On je rekao da ostaje zahtev da se smene svi članovi REM-a i izaberu novi, visoko stručni, zatim je, navodi, potreban politički konsenzus oko novih članova RIK-a, i kao treći zahtev – smena direktora i članova Agencije za brobu protiv korupcije i postavljanje novih, stručnih ljudi, koji će profesionalno da rade.

Današnja, druga runda razgovora, počela je oko 9 sati i vođen je po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana