Susret u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja Studio B

Objavljeno: 01.10.2020. 13:32 Izmenjeno: 01.10.2020. 13:32

U sklopu manifestacije Dani evropske baštine Klub poštovalaca vremena MAH organizovao je program “Susret“, koji je održan u Crkvi svetog Ivana Krstitelja, saopšteno je iz opštine Zemun.

U muzičkom delu programa Ljiljana Arsenović je izvela “Pokajničku molitvu“ i završni hor iz Bahove Pasije po Mateju, ariju “Ave Marija“, Mocartovu “Ave verum“, “Hleb života“ Cezara Franka i poznatu pesmu “Čudesna milost“, dok je jednu od molitvi otpevao i crkveni hor.

U nastavku susreta predsednica MAH – a Marijana Ajzenkol pripremila je izvode iz istorije obrazovanja kod naroda koji nastanjuju Zemun: Jevreja, Mađara, Nemaca, Hrvata, Srba, te su se poveli razgovori o uticaju religije na prosvećivanje.

U okrilju hramova, crkava i sinagoga sticala se pismenost, a potom i obrazovanje – a kod Jevreja je, recimo, po rečima muzičara, graditelja žičanih instrumenata i čuvara tradicije Nikole Salaćanina, škola značajnija od sinagoge, zato što je gest crkvene inicijacije u punoletstvo  u 13- oj godini čitanje odlomaka iz Tore na hebrejskom jeziku.

Prve škole i biblioteke formirane pri verskim hramovima obrazovale su generacije vernika svih religija.

Susret je zatvorio Nikola Salaćanin izvođenjem jevrejskih, mađarskih i nemačkih tradicionalnih pesama.

 

 

U GOSTIMA KOD NEMANJE BOGUNOVIĆA

 

Među programima manifestacije Dani evropske baštine “Klub matične kulture Zemuna u gostima kod Nemanje“, realizovan 30. septembra 2020. godine u novoj kulturnoj ustanovi na Gardošu, izaziva posebnu pažnju svojom umetničkom ponudom.

Reč je o predstavljanju programa “Galerije umetnosti“ u Grobljanskoj 9, u kući porodice Bogunović, čiji je izdanak Nemanja, svetski cenjeni gitarista, obnovio i adaptirao u, kako je predstavio u krugu prijatelja, “neklasični ugostiteljski objekat, zapravo umetnički kutak“.

Pored galerije žičanih instrumenata koje je sakupio iz Indije, Kine, Turske, Vijetnama, Irana, Grčke, Mađarske, Amerike, Ukrajine, Rusije, arapskih zemalja, izloženih u vitrinama, Nemanja Bogunović pokušava da na delu promoviše koncept žive umetnosti, ustupajući prostor četvrtkom za monodrame, petkom za muziku i subotom za klasiku.

Nemanja Bogunović je koncertom u njujorškom Karnegi holu početkom marta  izazvao ogromnu pažnju i, posle pauze, izazvane pandemijom virusa korone odlučio da obnovi i uredi porodičnu kuću u Grobljanskoj 9 na Gardošu.

Svojim gostima je jedan od svetski najpoznatijih gitarista, inače nekadašnji učenik Muzičke škole “Kosta Mnojlović“ poslednjeg dana septembra izveo najnovije kompozicije sa tek štampanog albuma “Susret“, dok je turistički vodič Snežana Lukić iznela mnoge zanimljive detalje o istorijski i turistički značajnom ambijentu Gardoša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 16°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana