Super Mesec na nebu Tanjug

Objavljeno: 26.05.2021. 17:12 Izmenjeno: 27.05.2021. 12:42

Astronomski fenomen poznat pod nazivom Super Mesec pojaviće se danas na nebu, što znači da će pun mesec biti najbliži planeti Zemlji, a taj fenomen dešava se istovremeno sa pomračenjem Meseca

Foto:Tanjug (Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group via AP)

Ovaj fenomen će biti vidljiv u Severnoj i Južnoj Americi, Japanu, Australiji i Novom Zelandu, a ljudi u Srbiji će moći da vide pun Mesec i da ga fotografišu.

Član Astronomskog društva „Ruđer Bošković““ Zoran Tomić kaže za Tanjug da Super Mesec vizuelno nema razlike u odnosu na bilo koji pun Mesec, sem što izgleda veći i svetliji.

Taj se fenomen naziva i ““krvavi Mesec“, jer se na suprotnoj strani zemljine polulopte događa potpuno pomračenje Meseca, kada Mesec prolazi kroz Zemljinu senku i pri tome gubi sjaj i dobija crvenkastu boju.

„Da bi se dogodilo pomračenje potrebno je da Sunce, Zemlja i Mesec budu u istoj ravni, odnosno da Mesec može da prođe kroz Zemljinu polusenku i senku i tada dolazi do potpunog pomračenja Meseca i on gubi sjaj, odnosno ne reflektuje se svetlost sa njegove površine“, objašnjava Tomić.

Takav Mesec nema nikakav poseban uticaj na Zemlju, a fenomen na nebu trajaće kratko.

On dodaje da je najbolje posmatrati Mesec uz pomoć teleskopa, kada se nalazi u fazi između punog i mladog.

„S obzirom na to da je Mesec vidljiv golim okom možemo ga posmatrati golim okom, dvogledom, a teleskop je interesantan jer će najbolje pozicionirati Mesec. Najinteresantnije je posmatrati ga u fazi kada je između punog i mladog, jer je zanimljivo posmatrati reljef, odnosno kratere koji se u tom periodu najbolje mogu videti“, objašnjava Tomić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana