Kontradiktorni iskazi na suđenju za ubistvo Ćuruvije Studio BG, Tanjug

Objavljeno: 06.07.2016. 14:16 Izmenjeno: 06.07.2016. 14:16

Penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije Radovan Knežević i njegov saradnik Dragan Marković ispitani su danas u Specijalnom sudu u Beogradu kao svedoci na suđenju optruženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i tom prilikom su dali kontradiktorne iskaze.

 

Sudsko veće danas je i odbilo zahtev odbrane da se ukine pritvor optuženima Ratku Romiću i Milanu Radonjiću.

Knežević je rekao da, dok je bio načelnik Uprave kriminalističke policije, nije došao do saznanja da su oprtuženi krivi za ubistvo Ćuruvije.

On je istakao i da, kad je postao načelink, predmet o ubistvu Ćuruvije nije bio formiran na jednom, veh da je bio na više mesta.

„Nije bio kompletan predmet u UKP-u. Vodio se na više mesta i onda je objedinjen“, rekao je Knežević, dodajući da je bio formira posebna grupa na čijem je čelu bio Marković koji je bio zadužen za dokumenta.

Knežević je naveo i da je po njegovom misljenju saradnja sa DB nije bila dobra, te da je zamenik načelnika DB Zoran Mijatovićem “igrao čudnu igru“.

On je naveo i da pripadnici UBOPOK-a nije razgovarao sa predstavnicima DB-a jer su poslati “drugi, a ne ljudi sa spiska“.

Sa druge strane Marković je rekao da nije primio nijeda spis, kao i da je saradnja sa DB bila dobra.

Svedoci su naveli i da su tada kao potencijalni izvršioci označeni Zoran Ristović Prika i Luka Pejović, koji su pronađeni mrtvi.

Jedan od advokata odbrane Vladimir Marinkov rekao je da su današnji svedoci ponovili ono što je rečeno u policijskoj istrazi i što ponavlja odbrana, ato je da su druga lica figurirala kao počinioci krivičnog dela, a ne optuženi, navodeći da se dva lica spominju u istrazi.

On je rekao da do otkrivanja počinilaca nije došlo ili zbog njhove smrti ili nepostojanja političke volje.

Glavni pretres se nastavlja 23. septembra.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici,Slavka Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja u glavu udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa“.

Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela „zemunskog klana“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana