Studija:Trećina beba zaražena virusom pre ili tokom rođenja Tanjug

Objavljeno: 16.10.2020. 14:24 Izmenjeno: 16.10.2020. 14:24

Trećina novorođenih beba pozitivnih na kovid-19 zarazile su se virusom u još u materici majke ili prilikom porođaja, pokazala je najnovija studija objavljena danas.

Iako je virus redak kod novorođenčadi, lekari su želeli da utvrde koji su potencijalni rizici s kojima se bebe suočavaju ukoliko testovi otkriju da imaju infekciju ubrzo nakon rođenja, piše britanski Gardijan.

Lekari u Francuskoj ispitali su 176 objavljenih slučajeva neonatalnih korona virusnih infekcija kod kojih su novorodenčad barem jednom bila pozitivna ili su pronađena antitela, i kako je ustanovljeno oko 70 odsto beba infekciju je dobilo u bolnici gde su bile izložene riziku, a 30 odsto u materici ili prilikom porođaja.

Takođe, u studiji koju je objavio Nature Communications ustanovljeno je da se u 50 odsto slučajeva virusa kod novorođenčadi radilo o asimptomatskim slučajevima.

Od preostalih 50 odsto slučajeva 64 odsto je imalo upalu pluća, 52 odsto probleme sa disanjem, 44 odsto temperraturu, 36 odsto probleme sa hranjenjem, dijareju i povraćanje.

Veoma mali broj beba, samo 18 odsto razvilo je neurološke simptome od razdražljivosti i letargije do problema sa tonusom mišića.

U studiji se navodi, da dojenje ne stvara rizik od prenosa infekcije, međutim, ukoliko je majka inficirana, šanse da se bolest prenese na bebu u prvih nekoliko dana su skoro pet puta veći nego ako ako su majka i beba razdvojeni.

Doktorka Danijel De Luka smatra da iako je to retka pojava, važna je za lekare, koji treba da budu svesni da bebe mogu da budu rođene sa virusom.

„Na početku pandemije pojedini su smatrali da viru neće dotaći bebe. Retko je ali se dešava“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana