Studenti „sahranili“ međunarodno pravo, Rezoluciju… Tanjug

Objavljeno: 14.12.2018. 17:37 Izmenjeno: 15.12.2018. 13:49

Srbi na KiM izglasavanje zakona kojim se omogućava transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku tzv. Kosova doživljavaju kao pretnju. Studenti svojevrsnim performansom “sahranili“ međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, izražavajući tako protest zbog odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova.

Oni su započeli performans „posmrtnom povorkom“ od studnetske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Studenti su nosili primerak Povelje UN, Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo „međunarodno pravo“.

Simbolično, u 12.44 sati, nakon minuta ćutanja, „sahranili“ su međunarodno pravo, Povelju UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Studenti su iskopali rupu, u nju ubacili primerke dokumenata, a zatim je zakopali i ostavili „suzu“, na kojoj je pisalo „Poslednji pozdrav, Srbi sa KiM“.

Nosili su cveće, a preko usta im je bilo prelepljena traka na kojoj je stoji „100 odsto takse, 0 odsto slobode“, koja simbolično označaja ćutanje međunarodne zajednice.

Student prorekor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Nemanja Biševac zahvalio je studentima i građanima što su u velikom broju prisustvovali studentskom performansu, odnosno „sahrani“, kojom su pokazali da danas za Srbe na KiM ti međunarodni dokumenti i međunarodno pravo ne postoje.

On je, „u ime svih ožalošćenih Srba sa KiM i studenata“, pozvao sve da se nakon „sahrane“ mirno i demokratski raziđu.

U izjavi novinarima predsednik SKONUS-a Milan Savić rekao je da su studenti pokazali da su ih međunarodna zajednica, svi faktori mira i stabilnosti u svetu u svetu izdali.

„Izdali su naše poverenje koje su pokušavali da izgrade od 1999. godine“, rekao je on.

Kako je naveo, Rezolucija 1244 SB UN kaže da se na KiM moraju demilitarizovati oružane snage tzv. odbrambene vojske Kosova i da nakon toga određeni deo naših jedinica može da se vrati.

„Ne samo da se posle 20 godina to nije desilo, već vidimo da danas nelegalne formacije koje su ubijale, palile naša sela, ognjišta, rušile crkve, dobijaju zakonski okvir za postojanje, odnosno danas postaju vojska Kosova“, rekao je Savić.

Poručio je da studenti žele da pokažu svetu i međunarodnoj zajednici da nas ne mogu više varati.

„Vidimo da vas i vašu pomoć više ne možemo da očekujemo. Pokazali smo zastavama u Kosovskoj Mitrovici našu nacionalnu pripadnost i koja vojska je naša i u koju zemlju gledamo, da nas zaštiti“, rekao je Savić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana