Stručnjaci: Požar u Vinči će se ugasiti ali postoji rizik po zdravlje Studio B

Objavljeno: 11.08.2021. 20:00 Izmenjeno: 12.08.2021. 09:35

Požar je, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić, sa stručnog stanovišta ugašen, u toku je takozvano dogašavanje koje će brzo biti završeno

U pojedinim delovima grada i prethodne noći osećao se miris paljevine sa deponije u Vinči. Nadležni obećavaju da će požar uskoro biti potpuno ugašen, a problem stare deponije konačno rešen do kraja godine, ali stručnjaci upozoravaju da svako, makar i kratkoročno zagađenje vazduha, ostavlja posledice na zdravlje Beograđana. Posledice nisu samo trenutne, već se, kažu, talože na duže vreme.

Požar je, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić, sa stručnog stanovišta ugašen, u toku je takozvano dogašavanje koje će brzo biti završeno. Mnogo važnije je ono što sledi, a to je, podseća Vesić, zatvaranje stare deponije u Vinči i rekultivisanje tog velikog prostora.

Koordinisanom akcijom nadležnih službi i preduzeća dobro je odrađen najvažniji deo posla, kaže Darko Glavaš iz Gradskog sekretarijata za vanredne situacije. Nema više otvorenog plamena, sporadično će se još pojavljivati dim koji, kaže, neće uticati na kvalitet vazduha u prestonici.

Ono što u prvom stepenu prilikom ovakvih događaja registrujemo jeste ono što osete naše oči, nos i pluća, sledi drugi talas koji čula ne registruju i od njega ne možemo da se zaštitimo standardnim merama, a te opasne mikročestice završavaju u našoj krvi i imaju odloženo dejstvo. Najopasniji je taj treći talas, kancerogeno dejstvo koje se oslobađa sagorevanjem otpada, kaže pulmolog Tatjana Radosavljević.

Pravovremena reakcija i upozoravanje na opasnost mogu da smanje rizik po zdravlje građana, kaže doktorka Radosavljević. Nadležni navode da će još dan-dva biti mogućnosti da se u pojedinim delovima grada, u zavisnosti od ruže vetrova, osete neprijatni mirisi koji neće ugrožavati zdravlje stanovnika prestonice.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana