Strucnjaci „Dedinja“ uspesno obavili prvu hibridnu proceduru tanjug

Objavljeno: 15.09.2022. 15:37 Izmenjeno: 15.09.2022. 15:37

Trosatna intervencija je uspešno završena i izlečenjem pratećih bolesti, pacijentu je omogućeno dalje lečenje adenokarcinoma.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ uspešno je završena prva hibridna procedura u kojoj je u jednom činu urađeno više operativnih i interventnih zahvata.

U novoj hibridnoj sali Instituta ,,Dedinje 2” prvi put u Srbiji medicinski tim stručnjaka koji su činili interventni kardiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, medicinske sestre i tehničari, uradio je uporedo operaciju karotide i na, do sada, nestandardan način, rešio problem suženog aortnog zalistka implantacijom TAVI proteze hirurškim putem.

Osamdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda sa dijagnostikovanim adenokarcinonomom debelog creva, koji nije bilo moguće operisati zbog bolesti karotide i suženog aortnog zaliska, rešenjem ova dva velika problema, omogućeno je dalje lečenje adenokarcinoma debelog creva.

Kardiohirurzi na čelu sa doc. dr Slobodanom Mićovićem, upravnikom Klinike za kardiohirurgiju, napravili su mini rez od 3 do 4 centimetra na grudnom košu, između rebara, a tim interventnih kardiologa koji su činili dr Darko Boljević i dr Mihailo Farkić, kroz taj rez su uspešno plasirali TAVI protezu direktno u srce.

U istom aktu anesteziranom pacijentu je pre ugradnje TAVI proteze, vaskularni tim na čelu sa prof. dr Nenadom Ilijevskim, upravnikom Klinike za vaskularnu hirurgiju, uradio operaciju karotidne arterije iz koje je izvađen veliki kalcifikovani plak. U ovoj dvostrukoj hibridnoj intervenciji, urađenoj prvi put na ovim prostorima, uz tim kardiohirurga i interventnih kardiologa, anesteziju je vodio dr Vladimir Savić, a ehokardiografiju dr Ljilljana Trkulja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana