Štrahe: U BiH funkcioniše jedino Republika Srpska Tanjug

Objavljeno: 30.09.2017. 19:10 Izmenjeno: 30.09.2017. 20:27

Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe kaže da bi Republici Srpskoj trebalo da bude omogućeno pravo na samoopredeljenje i da ne razume zašto međunarodna zajednica insistira na multietničkoj BiH.

Jasno je, kaže Štrahe za RTRS, da BiH kao takva, ne može da funkcioniše.

Štrahe kaže da je nedopustivo da međunarodna zajednica koristi silu da bi očuvala jednu veštački kreiranu državnu zajednicu, suprotno volji njenih naroda.

Ističe da bi Srbi i Hrvati u BiH trebalo da dobiju pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini.

„Jedina struktura koja u Bosni i Hercegovini funkcioniše jeste Republika Srpska i zbog toga i ne vidim sjajnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Iz tog razloga trebalo bi da razmislimo da Republici Srpskoj omogućimo da ima pravo na samoopredeljenje“, kaže Štrahe.

BiH se suočava sa velikom pretnjom da postane buduća baza ekstremista, nakon izvesnog poraza Islamske države u Siriji i Iraku, kaže Štrahe i upozorava da BiH nije u stanju sama da izađe na kraj sa ovom pretnjom.

Nije svaki musliman terorista, ali iza svih terorističkih napada počinjenih poslednjih nekoliko godina u Evropi, stoje muslimani. Opasnost je velika, smatra lider Slobodarske partije Austrije.

Štrahe kaže i da je Evropska unija pogrešila kada je uvela sankcije Rusiji i da bi bilo potrebno zauzeti čvršći stav prema Turskoj.

U Austriji je u toku predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 15. oktobar.

Prema najnovijim anketama, Slobodarska partija je na drugoj poziciji sa oko 25 odsto podrške.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana