Štrahe na meti kritika kolega političara zbog izjava o RS Tanjug

Objavljeno: 18.01.2018. 16:57 Izmenjeno: 18.01.2018. 16:57

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je danas da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i pravo na samoopredeljenje naroda.

„Poštujemo suverenitet države BiH u kojoj žive tri naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske Feeracije i RS. Oba dela zemlje biraju svog predsednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast. Do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat sa visokim predstavnikom. Isto tako poštujemo i pravo na samoopredeljenje naroda“, rekao je Štrahe komentarišući kritike na svoj račun.

Štrahe se, naime, našao na meti napada austrijskih medija i opozicije, nakon što je prihvatio orden RS, a zbog čega je optužne da je protiv Bosne i Hercegovine, odnosno za nezavisnost Srpske.

Opoziciona stranka Neos prosledila je bečkom dnevniku Standard intervju Štrahea za RTRS koji je dao pre nekoliko meseci, a u kojem on govori o tome da je RS trebalo da dobije mogućnost da se izjasni o nezavisnosti, uz opasku da „BiH ne funkcioniše“.

Štrahe je tada, kako piše list, govorio o potrebi da se Srbima i Hrvatima u BiH omogući da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider ovu je izjavu prokomentarisao sa: „vidi koga je kancelar Sebastijan Kurc doveo u vladu“ i zatražio hitno reagovanje kancelara i šefice dipomatije.

„Austrija je uvek imala važnu posredničku ulogu na Zapadnom Balkanu koja se na neodgovoran način trenutno razara sa nepredvidivim posledicama po ceo region“, naveo je Šider u saopštenju.

I predstavnik omladine Narodne partije (OVP), na čijem čelu je Kurc, Muamer Bećirović, izjavio je da je uveren da bi se vicekancelar radovao novim ratnim sukobom u Bosni.

„Ko poznaje Balkan zna da je to što radi Štrahe ratno huškanje“, poručila je i poslanica NEOS-a u Evropskom parlamentu Angelika Mlinar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana