Stoltenberg:Zapad spreman na razne vidove ruske agresije Tanjug

Objavljeno: 28.01.2022. 15:34 Izmenjeno: 28.01.2022. 15:56

Naveo je i da Rusija razmešta hiljade vojnika u stanju borbene gotovosti, kao i avione i sisteme S-400 u Belorusiju, preneo je Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je  da je Zapad spreman na različite vidove ruske agresije prema Ukrajini, ali ne nužno i kopneni napad.

On je dodao da je Alijansa spremna da pojača svoje prisustvo u Istočnoj Evropi, kao i da veoma pažljivo prati prebacivanje ruskih trupa i oružja u Belorusiju.

Stoltenberg se obratio onlajn iz Brisela na skupu jednog analitičkog centra iz Vašingtona.

„Iz ugla NATO mi smo spremni da se angažujemo u političkom dijalogu. Mi smo, međutim, takođe spremni da odgovorimo ako se Rusija odluči na oružani konflikt i konfrontaciju“, kazao je on.

Stoltenberg je dodao da NATO ne planira da razmesti jedinice u stanju borbene gotovosti u Ukrajinu.

On je takođe kazao da NATO nikada neće javno saopštiti šta bi bio okidač za aktiviranje snaga Alijanse za brzo reagovanje.

Stoltemberg: Radimo na politckom resenju sa Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da se u rešavanje trenutne krize oko Ukrajine NATO prvenstveno angažuje na političkom dijalogu sa Rusijom, ali i da će biti spreman da odgovori i na eventualnu vojnu agresuju.

”Trenutno ne znamo šta su planovi Rusije. NATO je odluucan da se angazuje na političkom dijalogu, ali, istovremeno, mi smo spremni da odgovorimo ako Rusija izabere oružani konflikt. Spremni samo za obe opcije. Radmo naporno na naboljem mirnom i politčkom rešenju, ali se spremamo i za najgore, a to je upotreba sile od strane Rusije prema Ukrajini”, poručio je Stoltemberg.

Stoltenberg je tokom danšsnje video konfrencije u organizaciji Atlantskog Saveta naveo da je NATO 2014. godine nakon aneksije Krima, ”po prvi put u svojoj istoriji”, rasporedio vojne snage u istočnim delovima Alijanse odnosno u Baltičkim zemljama i Poljskoj.

Generalni sekretar NATO dodaje da Alijansa nadzire vazdušni prostor u obalsti Crnog mora, da ima sve veće prisustvo mornarice u regionu i oko 40 000 vojunika u okviru snaga za odgovore od koji je 5000 spremno za brzo reagovanje.

On navodi da će saveznici doneti ”političku odluku” da li je potrebno dalje povećati prisustvo Alijenase na Istoku ili ga proširiti na region Crnog mora.

Snage NATO za brze odgovore su trenutno pod rukovodstvom Franuske, a Jens Stoltenberg ocenjuje da će Pariz znati da se angažuju u eventualnim ”kofliktnim i ižovnim” situacijama.

”Imam poveranja u to da će Francuska i drugi savenici biti spemni za rasporedivaje trupa u slucaju potrebe. Istovremeno, mi idemo i diplomatskim putem jer najbolje rešenje bi bilo da se spreči bilo kakva intervencija u Ukrajini”, zaključio je Stoltenberg.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 3°C

Vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana