Stoltenberg: SFRJ se nije raspala zbog NATO Tanjug

Objavljeno: 12.01.2022. 21:25 Izmenjeno: 12.01.2022. 21:25

Stoltenberg je poručio da je apsolutno pogrešna ideja da je proširenje NATO agresivno, ocenivši da je proširenje alijanse „kamen temeljac za širenje demokratije i slobode širom Evrope“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je  na pres konferenciji nakon sastanka Zajedničkog saveta NATO-Rusija u Briselu da je NATO odbrambeni savez koji nije odgovoran za raspad SFR Jugoslavije.

On je tako reagovao na pitanje novinara da komentariše tvrdnje Rusije da je uloga NATO-a u Jugoslaviji i Libiji kontroverzna.

Stoltenberg je potvrdio i da su tokom sastanka Saveta NATO-Rusija predstavnici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore govorili o tome šta se zaista događalo tokom raspada Jugoslavije, a šta je suprotno onome što su Rusi danas govorili.

„Nekoliko zemalja iz bivše Jugoslavije je vrlo jasno na stanovištu da se Jugoslavija nije raspala zbog NATO. Postojali su unutrašnji razlozi za njen raspad, a NATO je ušao kasnije, na osnovu mandata UN, da zaustavi zločine u BiH. Dakle, cela ideja da je NATO upotrebio vojnu silu da promeni granice na Balkanu je pogrešna“, rekao je Stoltenberg ističući da Severnoatlantska alijansa nikada ni jednu naciju nije primoravala da uđe u savez, navodi se na zvaničnom sajtu NATO.

„Zemlje koje su ranije bile deo Varšavskog pakta Sovjetskog Saveza su zapravo slobodno, kroz nezavisne demokratske procese, izabrale da uđu u NATO jer su želele da budu deo odbrambenog vojnog saveza koji garantuje bezbednost“, rekao je generalni sekretar Stoltenberg.

On je ocenio da su se granice u bivšoj Jugoslaviji menjale iz unutrašnjih razloga u SFRJ.

„Da, NATO je ušao, ali to je učinjeno da se zaustave zločini, da se zaštite ljudi“, zaključio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana