Stojčić: Objekat Beogradske filharmonije biće uzor na Balkanu Studio B

Objavljeno: 05.05.2021. 14:00 Izmenjeno: 05.05.2021. 14:00

Izgradnjom nove dvorane Beogradske filharmonije dobićemo arhitektonski projekat koji će postati prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Beograda, kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić koji je najavio i da će stara ložionica kod Beograda na vodi biti sačuvana, zbog čega će uskoro biti raspisan konkurs i za njeno novo rešenje koja će takođe biti vezano za razvoj kulture u gradu.

Objekat Beogradske filharmonije biće, kako je i ranije planirano, u parku pored Palate Srbije, najavljuje gradski urbanista Marko Stojčić. Za taj prostor je i ranije raspisivan konkurs, a sada je raspisan novi na koji su se javili najpoznatiji i najcenjeniji arhitektonski biroi, što pokazuje veliku zainteresovanost da se ponude dobra rešenja za njen izgled, ističe Stojčić.

„I sigurno ćemo dobiti najinteresnatniji arhitektonski objekat na Balkanu u poslednjih deset godina. Imamo najznačajnija imena i najozbiljniji zadatak. Njenom izgradnjom potpuno ćemo uzdići izgled Beograda, ali razvijamo i druge objekte kulture, kao na primer ložionicu kod Beograda na vodi za koju ćemo tek  napraviti konkurs,“ objašnjava Stojčić.

Ulaganje u kulturu je prioritet grada, kaže Stojčić i podseća gde će sve u gradu još biti izgrađeni objekti kulture.

„Imaćemo objekat kulture na Trgu republike, tu pripremamo konkurs koji će biti u paketu sa konkursom za metro stanicu i garažu. Imamo naravno i Gradsku galeriju za koju je konkurs završen i uskoro krećemo sa izvođenjem. Tu je i Muzej grada Beograda i ima još puno objekata. Nedavno smo objavili javni uvid za plan na Ceraku. Tamo će takođe biti objekat kulture…“, navodi Stojčić.

Usvajanjem plana za Makiško polje je predviđena i izgradnja preko 2 miliona kvadrata stanova čija će cena biti pristupačnija za one koji nemaju stan, a žele da ga kupe, najavljuje Stojčić. Plan o linijskom parku na Dorćolu će biti na javnom uvidu od 17 maja do 17 juna i tada će građani imati priliku da se izjasne o njemu i daju neku ideju. Realno je očekivati da u oktobru počnemo sa izgradnjom, zaključuje gradski urbanista.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana