Stojanović taksistima: Blokada Beograda nije rešenje Tanjug

Objavljeno: 01.10.2019. 11:24 Izmenjeno: 01.10.2019. 11:24

Pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Saša Stojanović izjavio je da kompanija „Kar go“ u Srbiji radi nezakonito ali da su taksisti, koji danas drugi dan protestuju na ulicama, pribegli ekstremnom obliku protesta u glavnom gradu i da blokada Beograda nije rešenje.

„Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prošao je sve instance – odobrila ga je premijerka, usvojen je na Vladi i u parlamentu i potpisao ga je predsednik Republike. U praksi imamo nepoštovanje tog zakona, drsko ponašanje i agresivnu kampanju jednog udruženja da zakon neće poštovati i da će raditi kako sami žele“, izjavio je Stojanović.

On je gostujući u jutarnjem programu TV Prva, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, istakao da je ovo ministarstvo preduzelo sve u okviru svojih nadležnosti, da je uspostavilo pravni okvir, ali da detaljnije odluke donose lokalne samouprave pojedinačno.

„Svaka samouprava zna svoje potrebe i u skladu sa tim propisuje mere kako bi grad mogao da funkcioniše. Za sprovođenje Zakona o prevozu putnika nadležni su grad, policija i komunalna policija, kojoj smo u okviru ovog zakona dali dodatna ovlašćenja, znajući da grad nema dovoljne kapacitete u inspekcijskom nadzoru, da mogu da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza“, rekao je on, navodi se u saopštenju.

U svakoj radnoj grupi za izradu ili izmenu zakona, kaže, učestvuju i predstavnici privrede ali, kako tvrdi, nikada se niko ispred „Kar goa“ nije prijavio da učestvuje u radu radne grupe za izmenu Zakona o prevozu putnika.

„Od 2014. godine mi se bavimo uređivanjem prevoza putnika. Nikada nikavu inicijativu za uvođenje novog oblika prevoza nismo dobili. „Kar go“ radi nezakonito i nelegalno obavlja svoju delatnost, kršeći pri tome ne samo Zakon o prevozu putnika, već i Zakon o udruženjima. Ministarstvo je protiv njih podnelo krivičnu prijavu“, rekao je Stojanović.

On je dodao da blokada grada nije rešenje i da su taskisti pribegli ekstremnom obliku protesta, iako je Ministarstvo saobraćaja od njih tražilo da to ne čine.

„Kako bismo rešili ovaj problem formirali smo i posebnu radnu grupu koju čine predstavnici nadležnih institucija, između ostalih i MUP, Poreska uprava, inspekcijski organi, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, i propisali mere koje gradski organi treba da primenjuju kako bi se zakon uspešno sprovodio“, rekao je Stojanović.

 

Taksisti i danas protestuju, blokade od 13 do 15 sati

Taksisti će danas nastaviti sa protestima u Beogradu, tako što će se u podne najpre okupiti na četiri lokacije, odakle će krenuti ka centru Beograda, a to su Obrenovački put na Čukarici, Blok 70 na Novom Beogradu, kod Pionira na Paliluli i u Kumodraškoj na Voždovcu.

Oni će, kako su najavili, u 13 sati započeti protestne vožnje ka centru grada, koje će biti završene oko 15 sati.

Najveća i najbrojnija taksi udruženja navode da će se protest održavati i narednih dana zbog toga što, kako kažu, nadležni ne sprovodi zakon protiv „privrednih društava i udruženja koja nezakonito, posredstvom aplikacija, obavljaju taksi prevoz“.

Protestne vožnje će ići preko prometnih saobraćajnica kao što su Autokomanda, Slavija, Bulevar Mihajla Pupina, Brankov most, Terazije, pored Beogradskog sajma, pa u Kneza Miloša, Nemanjinu, Takovsku…

Kretaće se u četiri pravca: Hala „Aleksandar Nikolić“ (Pionir): Čarli Čaplina – Jaše Prodanovića – Takovska – ugao Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve.

Kumodraška (Voždovac): Bulevar Peka Dapčevića – Autokomanda – Bulevar oslobođenja – Trg Slavija – ugao Nemanjine i Balkanske.

Blok 70 (Novi Beograd): Oml. brigada – Bul. Mihajla Pupina – Brankov most – Prizrenska – Terazije – Trg Nikole Pašića – ugao Kneza Miloša i Nemanjine.

Obrenovački put (Čukarica): Obrenovački put – Radnička – Bulevar vojvode Mišića – Mostarska petlja – ugao Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra.

Predsednik Saveza taksti udruženja Srbije Alekasndar Bjelić rekao je juče Tanjugu da se nad taksistima zakon u potpunosti primenjuje dok se ne primenjuje u slučajevima kada ga, kako kaže, krše oni koji obavljaju taksi delatnost, a nemaju odobrenje za to.

„Zahtevamo od države da stane na put tome“, kazao je Bjelić i pohvalio predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović što je napravljena zakonska regulativa, ističući da je to sada potrebno i sprovesti.

Bjelić je najavio radikalizaciju protesta ukoliko nadležni organi ne odreaguju i to tako što će sledeće sedmice umesto od 13 do 15 sati, protest održati od 13 do 17 sati, za dve sedmice će pozvati porodice da im se pridružze, a za tri će podeliti taksiste da protestuju ujutru od 7 do 10 i popodne od 13 do 17 sati. Taksisti neće protestovati vikendom.

Zbog protesta taksi udruženja saobaćaj je juče bio blokiran tri i po sata, od 12.00 do 15.30 časova, rečeno je Tanjugu u GSP-u.

Taksi vozila su napravila „čep“ na uglu Kneza Miloša i Nemanjine, a saobraćaj je bio blokiran duž cele Nemanjine ulice, od Slavije do Balkanke, dok je bilo i zaustavljenih tramvaja u koloni.

Takođe, potpuno je bio blokiran Trg Nikole Pašića, od Vlajkoviceve ulice do Bulevara kralja Aleksandra, deo Ulice kneza Miloša od Nemanjine ka Bulevaru kralja Aleksandra, Takovska od Doma Narodne skupštine ka Cvijićevoj, kao i raskrsnica Starine Novaka, 27. marta i Kraljice Marije.

Potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je juče izjavila da nijedna blokada grada nije dobra za građane i pozvala taksiste, udruženja i kompanije da poštuju zakon.

Nisu građani krivi zbog onog što traže taksisti i udruženja, istakla je Mihajlović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je juče povodom protesta beogradskih taksista izrazio nadu da će uskoro biti pronađeno rešenje što će otkloniti bloklade ulica i zadovoljiti sve zainteresovane strane.

Naveo je da njegovo ministarstvo nema direktna ovlašćenja za ovu oblast, ali je apelovao na sve strane da se fokusiraju na interes građana Beograda.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ružić je naveo da je nadležnost kontrole taksi prevoza putnika definisana Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, što je nadležnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a za čiji nadzor je odgovoran republički inspektor tog ministarstva.

One Response to “Stojanović taksistima: Blokada Beograda nije rešenje”

  1. Dalibor каже:

    Znate da car go radi nezakonito a nista nepreduzimate nego spocitavate taksistima da ovo sto rade nije nacin?
    Svasta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Oblačno

Subota
Pretežno sunčano

Max: 10°C
Min: 2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana