Stigli koncentratori kiseonika, deo pomoći Evropske unije Tanjug

Objavljeno: 23.04.2020. 19:11 Izmenjeno: 23.04.2020. 19:11

Ovi koncentratori su namenjeni terapiji kiseonikom u bolničkom lečenju, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije kod pacijenata sa KOVID-19 dijagnozom, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Zdravstvene ustanove dobijaju dodatnu pomoć u vidu 100 koncentratora kiseonika, koji su  stigli u Srbiju kao deo paketa pomoći Evropske unije.

„Kao što smo to već najavili prethodnih dana u saradnji sa Delegacijom EU i UNOPS-om nastavljamo aktivnosti koje su usmerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama. U okviru paketa hitne pomoći koju je obezbedila EU do sada smo isporučili kontejnere za trijažu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omoguće pomoć najtežim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima dok u narednom periodu očekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu“, izjavila je ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Tokom aprila Srbija je već dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100, potpuno opremljenih, trijažnih kontejnera koji se postavljaju širom Srbije, kao deo podrške od 15 miliona evra za reagovanje u vanrednim situacijama. Dodatna medicinska oprema se očekuje da stigne u narednim danima, uključujući reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege.

““Našom podrškom u reagovanju na vanredne situacije u Srbiji pomažemo pođednako i medicinskim radnicima i pacijentima. Nakon maski i trijažnih kontejnera, usmerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv KOVID-a, ovaj deo pomoći usmeren je na smanjenje stope smrtnosti među pacijentima sa KOVID dijagnozom, jer je kiseonik jedan od ključnih delova njihove terapije. Pored toga, ovi koncentratori mogu biti korisni i nakon završetka trenutne korona krize, jer se mogu generalno koristiti u kliničkoj terapiji“, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je naveo da od početka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kritične medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugroženim zajednicama.

„Ponosan sam na neposrednu pomoć koju pružamo zahvaljujući paketu za hitno reagovanje za Srbiju, u iznosu od 15 miliona evra, koji finansira Evropska unija. Ono što sada svi iščekujemo je okončanje ove krize kako bi Srbija brzo mogla da se vrati svakodnevici i posvetimo se ekonomskom oporavku““, istakao je Fabrici.

Od izbijanja krize KOVID-19, Evropska unija skoro svakodnevno pruža podršku Srbiji, uključujući finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, u realizaciji kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku potrebne medicinske opreme u vrednosti od skoro pet miliona evra, koja se sprovodi u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana